Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Miljøgifter:

Gi barna en giftfri hverdag!

Helly Hansen, Coop og andre merkevarer: Kan dere gi oss barne- og babyprodukter uten miljøgiftige fluorkarboner?

IKKE RIKTIG MERKET: Tre av produktene, slik som parkdressen til Coop Friends, er attpåtil merket «fluorfri impregnering», selv om den inneholdt store mengder fluorkarboner. Det er alvorlig at store, kjente merkevarer villeder kundene sine på denne måten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
IKKE RIKTIG MERKET: Tre av produktene, slik som parkdressen til Coop Friends, er attpåtil merket «fluorfri impregnering», selv om den inneholdt store mengder fluorkarboner. Det er alvorlig at store, kjente merkevarer villeder kundene sine på denne måten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn er ekstra sårbare for det raskt økende omfanget av miljøgiftige produkter i verden. De har et mindre utviklet immunforsvar, og en større hudoverflate i forhold til kroppsvekt enn oss voksne.

Vi i Framtiden i våre hender fikk derfor instituttet for vannforskning (NIVA) til å undersøke barne- og babyprodukter for miljøgiftige fluorkarboner (PFAS), stoffgruppen som Miljødirektoratet i fjor kåret til «årets miljøgiftversting». Stoffene brukes til å gjøre en rekke produkter smuss- og vannavstøtende.

«Miljøverstingen» fant vi i totalt 31 av 34 produkter, inkludert i alle babyproduktene, som i Boogaboos vognpose, Britaxs softbag, og Emmaljungas vogntrekk.

Vi pakker altså barn og babyer inn i miljøgiftige klær og produkter. Forskning på pattedyr viser at langvarig eksponering for disse fluorkarbonene kan både gi foster- og leverskader, og svekket immunforsvar.

Nesten alle produsentene (13 av 16) hevder at de ikke bruker miljøgiftige fluorkarboner. Det er mulig at produktene kan ha blitt forurenset ved produksjonsstedet, men det er uansett oppsiktsvekkende at produsentene ikke synes å ha kontroll over hvilke stoffer som finnes i ting de selger til barn og babyer.

Riktignok: Blant de ca. 50 kjente og spesifikke miljøgiftene vi testet produktene for, var alle innenfor dagens lovlige grenseverdier. Men, NIVA målte i tillegg det totale fluorinnholdet i produktene. Totalt var om lag 90 prosent ukjente fluorkarboner.

Dette er mildt sagt bekymringsverdig. Mange av disse fluorkarbonstoffene kan antas å være miljøgiftige, samtidig som de hoper seg opp i naturen og – i enkelte tilfeller – i kroppene våre.

Testens desiderte versting, Helly Hansens regnbukse, inneholdt skyhøye nivåer av fluorkarboner. Hadde stoffene vært av samme type som fluorkarbonene som blir forbudt i EU fra 2020, ville de ligget 1600 ganger over grenseverdiene.

Tre av produktene, slik som parkdressen til Coop Friends, er attpåtil merket «fluorfri impregnering», selv om den inneholdt store mengder fluorkarboner. Det er alvorlig at store, kjente merkevarer villeder kundene sine på denne måten.

Selv om foreldre nok ikke trenger å bekymre seg for enkeltprodukter, bør vi alle være bekymret for den totale miljøgiftmengden vi omgir oss med i hverdagen. Vi vet ikke nok om dette påvirker helsen vår på sikt.

Aller verst er det likevel for arbeiderne som produserer kjemikaliene og produktene i Asia, særlig i Kina. De må tåle ekstra høye nivåer av fluorkarboner i miljøet rundt flere fabrikkene.

I det siste har det kommet flere fluorfrie alternativer som fungerer vannavstøtende. Men selv mange om produsentene i stor grad har sluttet å bruke forbudte enkeltstoffer, har de ikke trappet ned bruken av fluorkarboner generelt.

Tiden er nå moden for å kreve å forbud i EU mot alle miljøgiftige fluorkarboner. Mens vi venter på EU, bør politikerne også innføre avgifter for å sette fart på utfasingen her hjemme.

Til Coop, Helly Hansen og alle andre som selger produkter med fluorkarboner: Slutt med dette!

Alle, og spesielt sårbare barn, må slippe å utsettes for skadelige kjemikalier. Vanskeligere bør det ikke være.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!