DEBATT

Debatt: Alkoholfri jul

Gi barna en trygg julefeiring

Hver gang noen velger å ikke drikke når de er sammen med barn, bidrar det til å endre oppfatningen om at alkohol må være med for å feire en høytid.

TA ET RUSFRITT VALG: En opinionsundersøkelse for IOGT i 2017 viste at seks av ti mener det drikkes for mye alkohol i jula, spesielt når en er sammen med barn, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TA ET RUSFRITT VALG: En opinionsundersøkelse for IOGT i 2017 viste at seks av ti mener det drikkes for mye alkohol i jula, spesielt når en er sammen med barn, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jula er barnas høytid. Det er forventninger og spenning, og barn gleder seg lang tid i forveien. For mange barn er jula årets høydepunkt. Da fortjener de også at vi voksne setter deres behov først.

Noe av det aller viktigste for barn er trygghet og stabilitet, og ikke minst å få være sammen med tilstedeværende voksne. Men for noen barn blir de voksnes alkoholbruk ekstra tydelig i desember.

Det er bred støtte i befolkningen om å være varsom med alkohol når barn er til stede. Tall fra Helsedirektoratet viser at opptil 150.000 barn rundt om i landet lever med foreldre som drikker for mye alkohol i jula. Det antas også at mange flere barn har foreldre med et risikabelt forbruk.

I Norge er ferie og høytider ofte forbundet med alkohol, og i desember dobles omsetningen på Vinmonopolet. Ja, de har til og med en såkalt adventskalender hvor folk tilbys 24 spritflasker fram mot julaften, noe vi reagerer meget sterkt på. Er dette å vise samfunnsansvar? Barn med foreldre som drikker for mye, trenger ikke at Vinmonopolet gir foreldrene enda en grunn til å åpne ei flaske hver dag i førjulstida.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.