DEBATT

I fredens tjeneste

Gi Benjamin (100) fredsprisen

Benjamin Ferencz ledet rettsoppgjøret med nazilederne bak holocaust. Nå leder den 100 år gamle fredsforkjemperen kampanjen for en rettsorden som kan hindre nye krigsforbrytelser.

FREDSPRISKANDIDAT: Benjamin Ferencz har arbeidet målbevisst for at ikke bare soldater og offiserer skal rettsforfølges etter krigsforbryteler. Også lederne som starter krigene må kunne stilles til ansvar. Nå nominerer Rødt 100-åringen til fredsprisen. Foto: Robin Utrecht / REX /NTB Scanpix
FREDSPRISKANDIDAT: Benjamin Ferencz har arbeidet målbevisst for at ikke bare soldater og offiserer skal rettsforfølges etter krigsforbryteler. Også lederne som starter krigene må kunne stilles til ansvar. Nå nominerer Rødt 100-åringen til fredsprisen. Foto: Robin Utrecht / REX /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Over sommeren starter siste fase i Nobelkomiteens arbeid med å velge ut årets fredsprisvinner. Rødt har valgt å nominere Benjamin Ferencz, mannen som fikk nazilederne bak jødeutryddelsen dømt i rettsoppgjøret etter krigen, og som i en alder av 100 år fortsatt kjemper for å hindre nye krigsforbrytelser.

I 2020 markeres 80-årsdagen for invasjonen av Norge og 75-årsdagen for seieren over Nazi-Tyskland. Splittelsen mellom landene som beseiret nazistene er imidlertid større enn på lenge, det samme er krigsfaren.

Rødt mener dette merkeåret bør brukes til å hedre den siste nålevende lederen i rettsoppgjøret mot de ansvarlige for holocaust, for 100 år i fredens tjeneste. En fredspris til Ferencz vil bidra til at nye generasjoner ikke glemmer forbrytelsene fra 2. verdenskrig, og gi den 100 år gamle fredsforkjemperen en plattform til hans arbeid for en internasjonal rettsorden som kan forebygge krig i framtida.

Amerikaneren Ferencz var 27 år da han ble valgt til å lede etterforskningen av de tyske SS-styrkene i rettsoppgjøret vi nå kjenner som Nürnbergprosessen. Her måtte Ferencz, som selv er jøde, undersøke en av de verste forbrytelsene menneskeheten kjenner til – Hitlers forsøk på å utrydde jødene med industrielle metoder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer