- Gi bort halvparten av MGP-pengene

Flyktninghjelpen vil at halvparten av pengene fra stemmegivning i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen skal gå til humanitære formål.

VIL BRUKE MGP: Flyktninghjelpen tror Melodi Grand Prix kan tjene på at penger fra sms- og telefonstemmer går til humanitære forhold. He er årets vinner Alexander Rybak i sving under årets finale i Moskva. Foto: Henning Lillegård
VIL BRUKE MGP: Flyktninghjelpen tror Melodi Grand Prix kan tjene på at penger fra sms- og telefonstemmer går til humanitære forhold. He er årets vinner Alexander Rybak i sving under årets finale i Moskva. Foto: Henning LillegårdVis mer

||| (Dagbladet.no): Nå ber de NRK ta kontakt med Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) for å få dette til når finalerundene arrangeres i Norge neste år.

- Det vil heve Melodi Grand Prix sin status fra bare show, til et viktig show. Og dette kan få enda flere etablerte og kvalitetsorienterte artister til å stille opp, sier Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktninghjelpen, til Dagbladet.

Flere stemmer
Elisabeth Rasmusson minner om at ulike former for TV-innsamlinger er utbredt i hele Europa. Sier EBU ja til forslaget om stemmepengene, vil det gi Eurovision Song Contest en klar bonus, tror Flyktninghjelpen.

- Det vil gi en kraftig økning i antall mennesker som ringer og stemmer, og dermed vil det være et lite tap for arrangørene og la halvparten av innringningsinntektene gå til et humanitært formål, sier Elisabeth Rasmusson.

Og penger blir det. Norske TV-seere avga 270 000 stemmer til Melodi Grand Prix-finalen i Moskva. Dette tilsvarte 1,36 millioner kroner. Som kjent førte tekniske problemer til at stemmene ikke ble talt med i finalen.

Avvisende
NRK synes forslaget fra Flyktninghjelpen er en god tanke, men er likevel avvisende.

- Den internasjonale finalen er et rent EBU-anliggende, og NRK har ikke fingrene i de pengene i det hele tatt. Derfor kan jeg bare snakke for vår del: NRK får mange henvendelser om ulike ting vi burde ha gjort, men vi samler vårt humanitære bidrag gjennom den årlige TV-aksjonen, sier kommunikasjonssjef Sigurd Sandvin til Dagbladet.

Dermed aviser han også å lage en ordning der penger fra stemmer til de norske Melodi Grand Prix-finalerundene skal brukes av andre enn NRK.


UTSPILL: Flyktninghjelpens generalsekretær, Elisabeth Rasmusson.
UTSPILL: Flyktninghjelpens generalsekretær, Elisabeth Rasmusson. Vis mer