Gi de fattige bank!

BISTAND: Er de offentlig finansierte bistandsmiljøene skeptiske til at markedet og finansinstitusjoner skal vise seg som effektive virkemidler i bekjempelsen av fattigdom?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utviklingslandene trenger frihandel i større grad enn økt bistand. Britiske Oxfam har beregnet at Afrika ville generere inntekter på rundt 70 milliarder dollar dersom de afrikanske landene økte sin andel av verdens samlede eksport med én prosent. Dette ville vært omtrent fem ganger hva kontinentet mottar i samlet bistand. Det er ingen tvil om at handel er viktig for å fremme vekst og velstand. Det betyr ikke at bistand er uviktig, tvert imot. Derimot er det viktig å diskutere hva slags bistand som er best. I en studie av erfaringene med tradisjonell bistand, «Aid and Development - Will it work this time» utgitt i år av International Policy Network (IPN), hevdes det at fattige land ikke er fattige fordi de mangler infrastruktur i form av veier, jernbane, bruer, skoler og helsevesen. Fattige land er fattige fordi de ikke har de institusjonene som kjennetegner et fritt samfunn: Eiendomsrettigheter, rettsstat (Rule of Law), markedsøkonomi og demokrati med klare grenser for hva som er politikk. Dette er grunnleggende forutsetninger for å fremme vekst og dermed varig bekjempelse av fattigdom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer