TRENGER MINERALTILSKUDD: 
Debrah Scarlett og Kjetil Mørland vant - overraskende - den norske Melodi Grand Prix-finalen lørdag kveld. Litt helsekost og Thomas Seltzer som personlig trener og åndelig mentor er alt som trengs. Foto: Håkon Mosvold Larsen
TRENGER MINERALTILSKUDD: Debrah Scarlett og Kjetil Mørland vant - overraskende - den norske Melodi Grand Prix-finalen lørdag kveld. Litt helsekost og Thomas Seltzer som personlig trener og åndelig mentor er alt som trengs. Foto: Håkon Mosvold LarsenVis mer

- Gi dem Møllers tran, jerntabletter og et kurs hos Thomas Seltzer

Før vi sender Mørland og Debrah Scarlett til MGP-finalen.

Mørland og Debrah Scarlett - en transparent duo ingen trodde skulle vinne, gikk til topps. Det er bare å gratulere, og sende Kjetil Mørland og Debrah Scarlett på helsefarm.

Da jeg anmeldte alle elleve MGP-låtene forrige måned, var det Jenny Langlo som var favoritten. Ingen soleklar vinner, men den låta og artisten som markerte seg sterkest.

Balladen til Mørland og Debrah Scarlett var det ikke så lett å få øre på. Den har en melodi, men det er mye uforløst her. Både Kjetil Mørland og Debrah Scarlett har stemmer vi kan stole på, men de må tørre å utfordre sitt talent. Med god hjelp, ikke sangteknisk først og fremst - men produsentmessig, kan vi få en ballade med Adele-takter.

Korreografi er en annen ting. De framstår blodfattige og gjennomsiktige. Gi dem Møllers tran, jerntabletter og et kurs hos Thomas Seltzer, så går de videre til hovedfinalen i Wien. Men ikke forvent seier. Det vil heller ikke NRK ha, kostnadene er altfor høye.

«En godt stekt pizza» med Staysmann & Lazz er tidenes MGP-harrylåt. Mange fryktet at harrytassene skulle ta med seg sin brente Grandis til Wien, meg inkludert. Vi trodde det kunne skje, og en stund trodde vi at det ville skje - etter denne uforutsigbare superfinalen. Og til forsvar for Grandisgutta: melodien er akseptabel, flere andre bidrag hadde ingen melodi i det hele tatt.

Staysmann & Lazz' tekst og framferd var det verste: Hvis du ikke henger deg opp i teksten, lat som du er utlending, så er det bare ord. Med litt antiharry-korrografi og en tekst som ingen forstår utenfor Svinesund, hadde duoen sørget for mye MGP-moro i Wien.

At Bettan og Tor gikk videre til gullfinalen, var gledelig overraskende. Med dem i Wien ville Norge fått mye oppmerksomhet. Litt gammelmodig låt det, men disse to kan sitt håndverk - i motsenting til enkelte andre som knapt kunne synge og utføre det vi kaller dans.

Det så lenge ut til at Erlend Bratland skulle vinne. Hadde det vært med AC/DC-låta «Thunderstruck», så skulle vi applaudert. Men det var med en en ulidelig fysak som hadde lånt tittelen fra de australske heltene. Dette grenser til helligbrøde, og han ble snytt for seieren, på målstreken. Heldigvis.

Men hva var det som fikk den kompakte majoritet til å tro på ham? For Bratland hadde vunnet dersom ikke Grandis-kameratene hadde lyktes med sin offensiv. Mens de andre landsdelene holdt Bratland høyt, mistet han fotfestet da kjøttvekta fra Østlandet kom.

Verken Aftenposten, VG eller Dagbladet gikk i takt med folket. Kollega Robert Hoftun Gjestad i Aftenposten og Stein Østbø i VG tippet, håpet og trodde på helt andre artister som vinnere. Det gjorde også undertegnede i Dagbladet. Aftenposten ville ha Karin Park som vinner, mens VG mente Alexandra «Cinderella» Joner ville være vårt beste kort. Dagbladet trodde mest på Jenny Langlo. Det eneste vi hadde felles, var frykten for pizza.

Quo vadis, NRK? Hvor går mediekolossen på Marienlyst etter dette? Frp vi ta fra statskanalen moroa, fordi det mener det koster for mye. Samtidig som interessen faller. Det skal bli spennende å se seertallene mandag. Det ble et relativt kompakt show, ikke alt var like vellykket. Mo har vel gjort sitt i MGP-sammenheng, Tarjei Strøm er en liten tv-personlighet som oser av troverdighet - like stødig som han er bak trommene.

Vertene Silya Nymoen og Kåre Magnus Bergh gjorde god figur. Morsomt med åpninga av vorspilet, «Kampen om gullet». Kringkastingführer Thor Gjermund Eriksen pisket sine undersotter ut i krigen. Om de vant den? tja... Morgendagen vil vise.