Gi forskerne frihet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I den nylig framlagte forskningsmeldingen har regjeringen gitt opp det langsiktige målet om at Norge skal bruke 3% av brutto nasjonalprodukt på forskning. Denne dempingen av ambisjonsnivå for forskningen har landets universitetsrektorer med rette reagert på - ikke så rart når Norge i disse finanskrisetider vel har verdens mest solide økonomi. Samtidig som vi ligger langt etter våre Nordiske naboer - og andre land det er naturlig å sammenlikne seg med - når det gjelder volum og kvalitet på forskningen. Generelt - det finnes heldigvis unntak, som jeg skal komme tilbake til.

Statsråd Aaslands svar er at rektorene bør være mer opptatt av hva vi skal forske på. Dette er et utsagn som bør gi grunn til dyp uro i forskningsmiljøene. For sannheten er at hvis det er noe norsk forskningspolitikk har vært gjennomsyret av i flere tiår, så er det hva vi skal forske på, uten at det har gjort norsk forskning bedre. Det er neppe mange land i den rike delen av verden som har mer programstyrt forskning, relativt til fri grunnforskning, enn Norge. Et eksempel: For en del år tilbake beskrev et internasjonalt evalueringspanel norsk økologisk forskning som en omvendt pyramide, der en stor anvendt sektor hvilte på en altfor liten basis av grunnforskning. Dette er ikke bare til skade for grunnforskningen, ble det påpekt, men like mye for den anvendte forskingen. Jeg tror en liknende beskrivelse ville vært dekkende for mange norske fagfelt. Mye tyder på at programforskningens fokus på hva det skal forskes på har svekket snarere enn styrket Norge som forskningsnasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer