VÅRT LAND: «Vi er født og oppvokst i dette landet og føler oss som ekte nordmenn vi også, og vi ville aldri latt noe forferdelig skje med landet vårt», skriver kronikkforfatteren. Foto: Skjermdump Youtube/Scanpix
VÅRT LAND: «Vi er født og oppvokst i dette landet og føler oss som ekte nordmenn vi også, og vi ville aldri latt noe forferdelig skje med landet vårt», skriver kronikkforfatteren. Foto: Skjermdump Youtube/ScanpixVis mer

Gi fredelige virkemidler en sjanse

Det er krenkende for norske innvandrere fra muslimske land at ekstremister misbruker ord som «rettferdighet» og «ekte muslim».

For ei tid tilbake fikk jeg høre at det skulle arrangeres en demonstrasjon som hadde «fred i Afghanistan» som mål. Jeg tenkte: «Det var bra, kanskje jeg skal være med». Jeg bestemte meg for å undersøke denne demonstrasjonen nærmere, men ble ganske skeptisk da jeg fikk vite at det bare var muslimer som var invitert til dette.

«Det er jo mange ikke-muslimer som også ønsker soldatene ut av Afghanistan, hvorfor kan ikke de være med?» tenkte jeg.

Det var da jeg så kommentarer og innlegg skrevet av andre muslimer på den offisielle gruppa for demonstrasjonen på Facebook, jeg bestemte meg for å ta avstand. Jeg leste meg gjennom denne siden og fant ut at disse demonstrantene hadde mye mer i bakhodet enn bare dette ene budskapet om fred i Afghanistan. De ønsket død over norske soldater og straff for frafalne og «hyklerske» muslimer.

Men det som virkelig fikk glasset mitt til å renne over, og som fikk meg til å vise total avsky mot hele opplegget, var den omstridte terrorvideoen som ble laget i forbindelse med demonstrasjonen. Hensikten med denne videoen var å motivere muslimer til å ta opp kampen mot den «onde norske stat». Det var en video med et så tåpelig budskap som at Allah skal straffe kongefamilien og ødelegge regjeringen i rettferdighetens navn. At de tør? Krenkende, er det for andre muslimer som faktisk respekterer Norge. Krenkende, er det for unge norske innvandrere fra muslimske land å høre at ekstremister misbruker ord som «rettferdighet» og «ekte muslim» for å ytre andre umoralske saker gjennom denne demonstrasjonen.

Slike ytringer skaper fremmedfrykt og splid i samfunnet, og gjør det også vanskeligere for unge norske innvandrere å leve et normalt sosialt liv i Norge. Det er vanskelig fordi man hele tiden må forsvare hva andre fanatikere gjør og sier galt. Spørsmål som «ja, du kommer jo fra et muslimsk land, mener dere virkelig at den norske regjering er djevelen?» dukker flittig opp, og er slitsomme å svare på.

Selvfølgelig mener ikke vi det. Det er vanskelig for oss unge å måtte stå i skyggen av hva ekstremistene sier i media. Det er vanskelig å måtte forklare, ja til og med til fremmede som spør oss, om vi også støtter disse demonstrantene. Nei. Vi er født og oppvokst i dette landet og føler oss som ekte nordmenn vi også, og vi vil aldri latt noe forferdelig skje med landet vårt.

På facebookgruppen «DEMONSTRASJON: NORSKE SOLDATER UT AV AFGHANISTAN» sto det flere kommentarer og innlegg om at det var obligatorisk for muslimer å hate vantro og «muslimenes fiender». Å trekke religionskortet for å rettferdiggjøre ukultur og ekstreme holdninger, er ikke noe nytt fra religiøse fanatikere.

Det er et utrolig feigt middel å bruke for å vinne støtte og enighet fra andre religiøse. De misbruker Koranen og Hadith som den største kilden for å overbevise unge muslimer om å være med på å hylle drap på vantro og straff på frafalne muslimer. Det er flere skumle holdninger på denne facebooksiden, fra både kvinner og menn.

De viser et sterkt skille mellom muslim og ikke-muslim. Å vise slik holdning ødelegger sameksistensen mellom mennesker i det norske samfunnet, som igjen gjør det vanskeligere for alle å være medborgere. På denne siden ytrer de også ønsker om å løse konflikter med drap og vold, og de viser også glede når norske soldater dør. Mange har så ekstreme holdninger at de faktisk hyller Taliban også.

På siden står det også at «vi skal hjelpe våre brødre og søstre fra Norges tyranni», og da spør jeg: Hva med Talibans tyranni? Taliban nekter kvinner å gå på skole, de slår og straffer kvinner og lar kvinner dø etter en hard fødsel fordi en kvinnelig lege ikke er tilgjengelig. Er ikke det tyranni? Det finnes få sykehus for kvinner, og en kvinne må kanskje reise langt for å bli behandlet, noe som resulterer i at mange kvinner dør. Er ikke dette tyranni? Er ikke dette urettferdig? Støtter de virkelig dette her?

Jeg har en sterk følelse av at de som deltar i denne demonstrasjonen vil se på dette opplegget som en sjanse til å oppnå langt flere ting enn bare å ytre sin forakt mot krigen i Afghanistan. Hadde de hatt en moralsk og etisk riktig grunn til å demonstrere, burde de selvfølgelig få kunne gjøre det, men når de har tanker om å appellere og påvirke muslimer til å følge dem og deres tankegang, så blir det dessverre galt.

Terrorvideoen var en stor skam. Med denne videoen skulle de prøve å motivere unge muslimer til å bli mer «opplyste» og være med på å demonstrere på fredag. I terrorvideoen truer de ikke akkurat direkte med utsagn som «vi skal straffe den norske regjeringen», men de truer indirekte når de ønsker og sier at det er Allah som skal straffe Norge.

Jeg tror neppe noen av disse ekstremistene kommer til angripe regjeringen. Det er ikke sikkert de er klar over det, men med en slik video vil de kanskje ufrivillig påvirke og hjernevaske muslimsk ungdom nok til å faktisk ønske å gå mot regjeringen med uakseptable midler. Dette er en skummel tanke og derfor råder jeg unge muslimer til å ta sterkt avstand fra denne demonstrasjonen på fredag, og jeg råder dem også til å komme i media og vise forakt mot denne videoen.

Vi orker ikke lenger å se ekstremister i media, vi vil heller se unge, reflekterte og kloke muslimer som engasjerer seg og tar et oppgjør med de feige og umoralske handlingene begått av ekstremister.

Til slutt vil jeg si at når vi bor i et av verdens mest demokratiske land så finnes det utrolig mange andre fredelige og effektive måter å fremme sin sak på. Hadde vi vært i et korrupt og konfliktfylt land så hadde kanskje denne framgangsmåten vært passende, siden det nesten er den eneste måten å få resultater på under et tyrannisk styre.

Men i Norge blir vi faktisk hørt av alle når vi ytrer oss, også regjeringen. Så hvis en slik demonstrasjon skal finne sted så burde det gå an å demonstrere uten å ønske evig fortapelse, straff og drap på den norske regjering, kongefamilien og andre muslimer som ikke mener det samme som dem. Kunsten ligger i å bruke ytringsfriheten med omhu, og ikke ved å såre, skremme eller krenke andre medmennesker.

Likevel ønsker jeg demonstrantene lykke til på fredag. Jeg håper på det beste.

Les intervju med kronikkforfatteren: - Å bare lage artikler og nyhetssaker om ekstremister ødelegger samholdet mellom innvandrere og nordmenn fordi det skaper mer frykt på begge sider