Filmanmeldelse: «I onde dager»

Gi ham en stor pose penger

Det er umulig ikke å kose seg med Tommy Wirkolas «I gode dager».

BRILJERER. Både Aksel Hennie og Noomi Rapace gjør strålende roller i «I gode dager». Foto: SF Studios
BRILJERER. Både Aksel Hennie og Noomi Rapace gjør strålende roller i «I gode dager». Foto: SF Studios Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«I onde dager»

Action/thriller

Regi: Tommy Wirkola
Premieredato: 30. juli
Aldersgrense: 15 år
Orginaltittel: «I onde dager»

«Hysterisk morsom voldsorgie fra Tommy Wirkola.»
Se alle anmeldelser

FILM: Lars (Aksel Hennie) er en regissør som er like drittlei av skuespillerkona Lisa (Noomi Rapace) som hun er av ham. Ingen av dem gjør det spesielt bra i karrierene sine. Lars vil egentlig lage spillefilm, men jobber med en elendig TV-serie inspirert av egne ekteskapsproblemer. Lisa er, mye på grunn av sitt manglende talent, mest kjent for å ha spilt i en Viagra-reklame. I tillegg har paret store pengeproblemer og mistenker hverandre for utroskap.

Løsningen på både de økonomiske og relasjonelle problemene blir derfor å drepe partneren på hytta for å få pengene fra livsforsikringen. Som man gjør når man er i en Tommy Wirkola-film. Problemet er at begge har samme plan.

Det er i utgangspunktet et morsomt nok premiss, men regissøren har heldigvis også stappet «I onde dager» full av minneverdige karakterer, uventede vendinger og masse blod.

Minneverdige karakterer

Wirkola er som vanlig inspirert av andre filmer i samme sjanger. Det er lett å sammenlikne filmen med verk av Cohen-brødrene, Guy Ritchie og Tarantino i både stil, voldsbruk og historiefortelling.Tross tydelig inspirasjon har Wirkola stort sett gjort filmen til sin egen. Han har rett og slett laget en fantastisk underholdende, original og veldig morsom film. Så godt som samtlige karakterer er minneverdige, og skuespillerne gjør en fantastisk jobb.

Det gjelder også begge hovedpersonene. Spesielt gode er også de tre rømte fengselsfuglene spilt av Atle Antonsen, Christian Rubeck og André Eriksen - til tross for sistnevntes karakters politiske ideologi fører til et par situasjoner som føles litt i overkant farseaktige.

Det generelt få feilsteg å spore. Noen vitser faller litt flatt, og tempoet i filmen bruker litt tid på å ta seg opp på et godt nivå. Men det er i de store og hele bagateller, og Wirkola lykkes godt med det han prøver på. De fleste av de mange vendingene i «I onde dager» er akkurat overraskende nok til at man stort sett ikke ser dem komme, selv om noen er bedre og mer realistiske enn andre.

Effektene er en perfekt blanding av realistiske og overdrevne, og underbygger spenningen godt. Det tar kort tid før man tror på at de fleste karakterene på hytta til Lars og Lisa kan bli utsatt for det aller meste. Noe de også gjør.

Ubehagelig

Om filmen jevnt over er så morsom og underholdende at det er umulig å ikke kose seg, har Wirkola også fått mye ut av den allerede nevnte spenningen. Han er ikke redd for å la humoren hvile litt. En lang scene i hyttas kjeller er for eksempel rett og slett ubehagelig å se på.

Wirkola har med «I onde dager» laget det som fortjener å bli en av sommerens store kinosuksesser. Det er en nesten perfekt balansert blanding av sjangere, vold og fantastiske rollefigurer. Wirkola har ikke bare laget en av sin beste filmer, han har også nok en gang bevist at han er blant landets mest spennende og kreative filmskapere.

Norsk filmindustri trenger flere regissør som dette. Om personene som sitter på filmpengene her til landet vet hva de driver med, bør de gi Wirkola en stor pose full av støttepenger før han forsvinner til utlandet igjen.

«I onde dager»

Action/thriller

Regi: Tommy Wirkola
Premieredato: 30. juli
Aldersgrense: 15 år
Orginaltittel: «I onde dager»

«Hysterisk morsom voldsorgie fra Tommy Wirkola.»
Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer