Gi jenta som fortjent!

Vi fra små bygder vet hva det har kostet ei ung jente å angripe en ansett ordfører. Hun bør få som fortjent - og dét er en Fritt Ords Honnør.

OVERGREPSOFFERET: : Jenta  som Rune Øygard er dømt for å ha hatt seksuell omgang med fra hun var under 16 år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OVERGREPSOFFERET: : Jenta som Rune Øygard er dømt for å ha hatt seksuell omgang med fra hun var under 16 år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Kommentar

Vesle Vågå. Fram til nylig var den lille kommunen, som huser i underkant av fire tusen «vagværer», mest kjent som nok et sted langs riksvei 15 mellom Otta og Stryn med pene gardstun og tømmerhus. Noen har stoppet der, sett på kirka, kanskje tatt en kaffe på den trivelige kafeen Bokhandel'n.
Fortsetter du vestover, går veien til nabokommunen Lom. Lom er kanskje et hakk mer kjent: Hamsunstugu står jo der. Og dikteren Tor Jonsson er derfra. Det var han som først skrev om bygdedyret. Jonsson er død. Spørsmålet er om bygdedyret lever.

Kjører du sørover, 12 mil, kommer du til Øyer. Nok en liten kommune, omtrent som Vågå. Der kommer jeg fra. Som døl har jeg fulgt rettsaken mot Rune Øygard nøye. Dét har jeg sett meg nødt til: Ikke få ganger er jo dialekt og kultur fra «dalen» lagt fram som forsvar for Øygard. Som døl har jeg måttet avkrefte påstander om lokal skikk og bruk og målet vårt. Jeg har måttet avkrefte: «Nei, vi si itte «blaut» når vi æ tissetrengt, og nei, vi synes itte någgå om at ungjenter skal dele køye mæ vakse' karer på tur».
Det jeg som døl ikke kan si, som plager meg, er om min egen familie hadde turt å ta opp kampen i retten dersom det var jeg som havnet i samme situasjon som den unge jenta.

Jeg vokste opp med moder'n. Enke, høyst oppegående, ikke typen som lot seg «pelle på nåså'n». Likevel, når jeg forsøker å se for meg hva moder'n ville sagt dersom det var jeg som var mindreårig og fortalte at jeg har vært i seksuell relasjon med ordføreren, en populær sådan, så kan jeg ikke si sikkert hva hun ville svart.
Jeg er sikker på at hun ville trodd på meg. Men jeg vet ikke om hun ville sagt: Denne saken skal vi ta, om vi så må gå runde på runde i retten. Like snart tror jeg hun av kjærlighet ville sagt: At han skal få som fortjent, er ikke verdt prisen du må betale.

Bygdedyret er et ord oslofolk er glade i, som ikke alle vi fra bygdenorge er begeistra for. Forestillingen om at bygdene renner over av jantelovpoliti og slarvekjerringer som holder oppsyn bak kjøkkengardina, er urettferdig. Folk er folk. Ganske sikkert nyter vel så mange sitt baksnakk i byene våre. Men små miljø er - nettopp - små, og derfor mer gjennomsiktige. Alle kjenner alle. Særlig ordfører'n. Og det er fort gjort «å bli snakka på». Moder'n kalte det å bli «kake til kaffen». Prøysen, fra litt lenger sør, skriver sylskarpt om ei ung jente som er blitt gravid «og æille kjærringer - i Skravelbakka - ska snart få go'brød og biteti».
For særlig når det gjelder forhold rundt seksuell omgang, også overgrep, har prat lett for å gå. Det gjelder i bygd og by. Og jenter som havner på agendaen i kaffeslabberas, har lett for å få stempel på seg for å være både det ene og det andre.

Dette har familien til jenta visst. Og dette tror jeg alle vet. Likevel valgte hennes nærmeste å råde henne å ta sin historie til retten. Prisen hun har betalt er så høy at det er vanskelig å forestille seg: Hun har fått sin gryende seksualitet utlevert, sin forelskelse, hele sitt følelsesliv. Til mor, far, en kokende pressebenk. Til hele Norge. Det har rent på med rykter hørt på samvirkelaget. I sosiale medier har harsellaset gått. Vi er mange som har fnist av kreative vitser. Ordet «slurp» fylte Twitter i dagevis.
Det er bare litt av prisen jenta har betalt. For å ytre seg, for oppreisning, ja, men også for at andre som har blitt og vil bli utsatt for overgrep, til og med av betrodde maktpersoner, skal tørre å gjøre det jeg ikke engang vet om min egen tøffe mor ville gjort: Å ta opp kampen.
Rune Øygard er funnet skyldig - igjen. Riktignok ikke i tiltalepunktet seksuell omgang med en mindreårig under fjorten, men for omgang med ei under seksten. Torsdag skal dommen leses opp. Aktor har lagt ned påstand om 2,5 års fengsel. Noen sier strengt, andre mener det er lite. Men kanskje er ikke det viktigste nå om han får en straff vi mener han fortjener. Jeg synes det er viktigere at hun får som fortjent. Dét er en Fritt Ords Honnør.

Hvert år deler stiftelsen Fritt Ord ut slike priser ut til én eller flere som «påskjønnelse for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak». De blir som regel gitt til profesjonelle heltidsytrere, mediefolk, forskere. Også bærere av upopulære meninger har fått pris av den uredde stiftelsen. Bra er det.
Men få har betalt en like høy personlig pris for å fortelle sin historie i en så viktig sak som «jenta». Jeg ber Fritt Ord: Vær uredde igjen!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.