PILLENEKT : Jonas Gahr Støre synes det er for dyrt å tilby jenter opp til 25 år gratis prevensjon, tross at forsøk har vist at det kan halvere antall aborter i gruppen som topper statistikken. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
PILLENEKT : Jonas Gahr Støre synes det er for dyrt å tilby jenter opp til 25 år gratis prevensjon, tross at forsøk har vist at det kan halvere antall aborter i gruppen som topper statistikken. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Gi jentene gratis p-piller

Jonas sier nei til ordning som halverer unge aborttall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Helseminister Jonas Gahr Støre sier nei til å gi unge kvinner gratis prevensjon. KrF sier ja. Er verden snudd på hodet? Kvinner under 25 år topper abortstatistikken. Derfor tilbys jenter mellom 16 og 19 år prevensjon til redusert pris hos helsesøster. I praksis gratis. En prøveordning i Tromsø og Hamar har tilbudt gratis prevensjon til kvinner opp til 25 år. Resultat: en halvering av aborttallene i prøveperioden.

Resultatet var så positivt at Helsedirektoratet anbefalte å forlenge og utvide forsøksordningen. Men Jonas Gahrs Støre sier nei. Han mener de 100 millionene ordningen vil koste kan gi bedre helseeffekt om de brukes på andre områder. 100 millioner kroner er peanøtter, hvis det kan hindre uønskete svangerskap, halvere aborttall og redusere fattigdom. I utgangspunktet mener jeg alle voksne kvinner bør ta ansvar for egen prevensjon. Det er heller ikke så dyrt at økonomi er en unnskyldning for ikke å beskytte seg.

Men aborttallene i denne aldersgruppa viser likevel at mange ikke tar ansvar. Det kan ha flere årsaker, men er ikke noe nytt. Aborttallene har vært rimelig stabile siden vi fikk selvbestemt abort. Jeg tror som sagt ikke at prisen er det avgjørende for kvinner som enten jobber eller har studielån. Det er tilgjengelighet. Yngre kvinner har et slikt lavterskeltilbud, som regel hos helsesøster. Hvis kvinner mellom 20 og 25 også kunne henvende seg ett sted, for eksempel på en helsestasjon, er det lettere enn å bestille time hos en fastlege.

KrF ønsker gratis prevensjon, i følge VG. Vi er ikke imot sex før ekteskapet, forsikrer Kjell Ingolf Rogstad skjelmsk. Nå tror jeg heller ikke det er derfor Støre sier nei til gratis prevensjon. Han vil heller bruke penger på blant annet informasjon. Det er vel og bra, men jeg tror kvinner mellom 20 og 25 vet at du kan bli gravid hvis du har ubeskyttet sex, skjønt folk ikke alltid oppfører seg sånn.

Helsemyndighetene kan selvfølgelig ikke stå over hver enkelt og proppe i dem p-piller. Jenter som er klar for å ha sex, må også ta ansvar for konsekvensene. Men det burde heller ikke være så vanskelig å få tak i p-piller at jenter dropper det av makelighetshensyn. Det er en viktig grunn til å bevare helsesøsteren. Det er overraskende at Støre sier nei. Siden han ble helseminister har han ikke gjort annet enn å snakke om forebygging.
Prevensjon er forebygging.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer