DÅRLIGE SLAGORD: Hva ønsker politikerne mest: flere seniorrådgivere som finner på dårlige slagord eller flere til å ta vare på våre eldre? spør artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
DÅRLIGE SLAGORD: Hva ønsker politikerne mest: flere seniorrådgivere som finner på dårlige slagord eller flere til å ta vare på våre eldre? spør artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kommunikasjon:

Gi meg heller 1000 hjemmesykepleiere

Når staten bruker mer penger på kommunikasjons-dill-dall må man bruke mindre på andre ting.

Meninger
Johannes Bangum
Johannes Bangum Vis mer

De siste årene har antallet kommunikasjonsfolk i det offentlige økt kraftig. Om staten hadde kuttet ned på antallet kunne man ansatt 1000 flere hjemmesykepleiere.

En undersøkelse fra 2013 viser at rundt halvparten av alle kommunikasjonsfolk jobber i det offentlige – og den største andelen finnes i departementer, etater, direktorater og ved universitetene. Fra 2003 til 2013 ble antallet kommunikasjonsfolk i Norge nesten doblet, fra rundt 2300 til 4100.

I kommunikasjonsavdelingen til Høyskolen i Sør-Øst-Norge finnes det nå 19 medarbeidere, ifølge deres egne nettsider. Størsteparten jobber med profilering og studentrekruttering til skolen – de skal vinne kampen om de nye studentene. Problemet er selvfølgelig at alle universiteter og høyskoler gjør det samme for å tiltrekke seg studenter – og vinninga går opp i spinninga.

Politihøyskolen utlyser i disse dager et vikariat som kommunikasjonsrådgiver. I utlysningen kan man lese at høyskolens verdier er «modig, helhetsorientert, respekt og tett på» – sikkert funnet på av en overbetalt seniorrådgiver for kommunikasjon. På skolen, som har 700 studenter, er det fire fulltids-kommunikasjonsstillinger. Det er mer enn én kommunikasjonsrådgiver per 200 studenter.

Allerede i 2011 brukte det offentlige rundt en milliard kroner på kommunikasjonsfolk.

Økningen har skjedd over hele fjøla: departement, direktorat, etater, universiteter og kommuner. I tillegg har antall ansatte i de offentlig finansierte partiene økt kraftig de siste tiårene – for eksempel har antall ansatte på Stortinget tredoblet seg de siste 20 årene. De fleste av disse driver regelmessig med kommunikasjon.

Når staten bruker mer penger på kommunikasjons-dill-dall må man bruke mindre på andre ting. Ulike estimater viser at en stilling i hjemmesykepleien koster det offentlige rundt en halv million kroner – dette inkluderer både lønn og andre driftsutgifter. Om man gir Høyskolen i Sør-Øst Norge litt færre kommunikasjonsfolk og passer på at det ikke blir flere av dem i offentlig sektor i årene framover, kan man enkelt få penger til 1000 flere ansatte i hjemmesykepleien.

Det handler om hva politikerne ønsker mest: flere seniorrådgivere som finner på dårlige slagord eller flere til å ta vare på våre eldre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.