Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gi mer makt til Nav

Nav bør drive mer av attføringen selv.

Oslo 20160125 :  Stefan Heggelund en av Høyres unge talenter, og leder en arbeidsgruppe som skal fornye partiets velferdspolitikk. Han er gift med Hadia, som leder Aps programprosess  . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Oslo 20160125 : Stefan Heggelund en av Høyres unge talenter, og leder en arbeidsgruppe som skal fornye partiets velferdspolitikk. Han er gift med Hadia, som leder Aps programprosess . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

Som del av programprosessen til Høyre, foreslår Stefan Heggelund at mer makt skal tas fra Stortinget og gis til Nav.

Helt konkret er det snakk om å ikke lenger øremerke midler til enkelte tiltak ment å få stønadsmottakere i arbeid, men heller gi Nav ansvaret for å velge hvilke tiltak de ønsker å bruke pengene på.

Det er et fornuftig forslag fra Heggelund. Å tro at Stortinget sitter på den nødvendige kompetansen til å avgjøre hvilke tiltak som kan hjelpe brukere med kompliserte behov, er naivt.

Å gi Nav mer tillit til selv å ta i bruk de tiltakene de, i samarbeid med bruker, mener vil gi mest effekt, er et steg i riktig retning.

Heggelund følger her opp konklusjonene til ekspertgruppen, ledet av nåværende Nav-sjef Sigrun Vågeng.

Den foreslo at Nav-kontorene selv må ha tettere kontakt med arbeidsgivere og at de burde få større frihet til å tilpasse tiltak og tjenester til brukernes behov.

Nav er dessverre blitt en byråkratisk mastodont, med en til tider rigid arbeidsdeling internt.

Når den samtidig blir møtt med krav om detaljstyring og rapportering, som gjør det vanskelig å bygge opp kompetanse internt og bruke midlene til det beste for brukerne, har vi et alvorlig problem.

En naturlig følge av at Nav selv får plassere pengene der de mener de brukes mest effektivt, er at de tar tilbake mer av attføringen. Nav bruker i dag enorme summer på å kjøpe tjenester med tvilsom virkning.

Det er imidlertid ikke så enkelt at problemene vil løses om vi gir Nav mer makt. Kravet om at alle som plasseres på arbeidsavklaringspenger må på et tiltak, driver opp kostnadene og jager brukere fra tiltak til tiltak, med tvilsom effekt.

Den piskorienterte arbeidslinja, får noen flere unge i jobb, men det koster mye, både for samfunnet og for den som mottar et lite tilfredsstillende opplegg.

Kravet om at tiltak er nødvendig for å få rett på trygden, gjør også at Nav-ansattes skjønnsmessige makt styrkes.

Det er til en viss grad uunngåelig, men skaper også situasjoner der brukere opplever Nav som en Kafka-liknende prosess hvor de må bukke og skrape overfor et ugjennomtrengelig byråkratisk system, for å få tilgang på den støtten de har krav på.

Høyre skal likevel ha honnør for nytenkning og for å ta på alvor behovet for å gi fagpersoner og fagetater tillit til å utforme tjenestene til brukernes beste.

Så ønsker vi partiene lykke til med fortsettelsen. Når det kommer til Nav har vi så visst mer å gå på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media