LEDER

Gi mer makt til Nav

Nav bør drive mer av attføringen selv.

Oslo 20160125 :  Stefan Heggelund en av Høyres unge talenter, og leder en arbeidsgruppe som skal fornye partiets velferdspolitikk. Han er gift med Hadia, som leder Aps programprosess  . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Oslo 20160125 : Stefan Heggelund en av Høyres unge talenter, og leder en arbeidsgruppe som skal fornye partiets velferdspolitikk. Han er gift med Hadia, som leder Aps programprosess . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Som del av programprosessen til Høyre, foreslår Stefan Heggelund at mer makt skal tas fra Stortinget og gis til Nav.

Helt konkret er det snakk om å ikke lenger øremerke midler til enkelte tiltak ment å få stønadsmottakere i arbeid, men heller gi Nav ansvaret for å velge hvilke tiltak de ønsker å bruke pengene på.

Det er et fornuftig forslag fra Heggelund. Å tro at Stortinget sitter på den nødvendige kompetansen til å avgjøre hvilke tiltak som kan hjelpe brukere med kompliserte behov, er naivt.

Å gi Nav mer tillit til selv å ta i bruk de tiltakene de, i samarbeid med bruker, mener vil gi mest effekt, er et steg i riktig retning.

Heggelund følger her opp konklusjonene til ekspertgruppen, ledet av nåværende Nav-sjef Sigrun Vågeng.

Den foreslo at Nav-kontorene selv må ha tettere kontakt med arbeidsgivere og at de burde få større frihet til å tilpasse tiltak og tjenester til brukernes behov.

Nav er dessverre blitt en byråkratisk mastodont, med en til tider rigid arbeidsdeling internt.

Når den samtidig blir møtt med krav om detaljstyring og rapportering, som gjør det vanskelig å bygge opp kompetanse internt og bruke midlene til det beste for brukerne, har vi et alvorlig problem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer