Gi Nord-Norge et svar!

Rapportene som er produsert så langt viser at eventuell petroleumsvirksomhet vil skape store positive ringvirkninger, spesielt for kystsamfunnene mellom Bodø og Tromsø.

PÅ TIDE: En konsekvensutredning må inn i den nye regjeringens politiske plattform, skriver artikkelforfatteren, som representerer en interesseorganisasjon for 200 medlemsbedrifter i Lofoten og Vesterålen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ TIDE: En konsekvensutredning må inn i den nye regjeringens politiske plattform, skriver artikkelforfatteren, som representerer en interesseorganisasjon for 200 medlemsbedrifter i Lofoten og Vesterålen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Debattinnlegg

De fire borgerlige partiene har startet sonderinger for å danne en ny regjering og har fått innspill fra flere hold. Det er imidlertid én sak som har samlet bredere støtte enn noen annen sak. Sentrale representanter for næringsliv, arbeidsliv og samfunnsliv for øvrig, har stått fram med krav om at en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja må inn i den nye regjeringens politiske plattform.

LO, NHO, Norsk Industri, Rederiforbundet og Norsk Olje og Gass har alle levert sine krav om konsekvensutredning. 11 av 12 kommuner i Lofoten og Vesterålen, og alle de tre nordnorske fylkeskommunene har vedtak på at de ønsker konsekvensutredning. Ordførerne i de største byene i Nord-Norge, Mo i Rana, Bodø, Narvik, Harstad, Tromsø, Alta og Senjakommunene Sørreisa, Tranøy, Torsken, Berg og Lenvik har gitt en felles uttalelse om det samme. Krav om konsekvensutredning er også fremmet fra næringsforeningene i regionene i Harstad, Narvik, Vesterålen, Lofoten i tillegg til Nordnorsk Petroleumsråd, Lofoten og Vesterålen Petro og Petro Arctic.

Alle er nå utålmodige og ønsker en avslutning på en årelang prosess. Siden begynnelsen av 1990-tallet har spørsmålet stått på den politiske dagsorden. Det er gjennomført kunnskapsinnhenting, det har vært produsert rapporter, og ulike institusjoner har fremmet sine syn.

Rapportene som er produsert så langt viser at eventuell petroleumsvirksomhet vil skape store positive ringvirkninger, spesielt for kystsamfunnene mellom Bodø og Tromsø. Dette underbygges av det vi har opplevd andre steder langs kysten hvor det er åpnet for petroleumsvirksomhet. Samtidig skal viktige hensyn til fiskerinæringen og miljø ivaretas.

Det eneste som nå mangler er en helhetlig framstilling som kan fungere som beslutningsgrunnlag for Stortinget. Kun en konsekvensutredning vil gi Stortinget et slikt beslutningsgrunnlag. En konsekvensutredning betyr ikke automatisk et ja til åpning. Men det er viktig at den nye regjeringen nå sikrer den nordlige landsdelen det beslutningsgrunnlaget som kreves for å gi svar på om de beskrevne mulighetene for vekst og utvikling kan realiseres i sameksistens med eksisterende nærings- og samfunnsliv i landsdelen.

Velgerne har gjennom stortingsvalget i høst gitt partiene som sier ja til konsekvensutredning markant støtte. I Nordland har velgerne gitt tillit til åtte av ni stortingsrepresentanter som ønsker konsekvensutredning. 132 av 169 representanter er innvalgt på Stortinget fra partier som har landsmøtevedtak på at de ønsker en konsekvensutredning. Vi ber derfor innstendig om at dette spørsmålet ikke forhandles bort nok en gang, og at den nye regjeringen så raskt som mulig sørger for at denne saken får en demokratisk avslutning gjennom en stortingsbehandling.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.