DEBATT

Gi norske gravide fosterdiagnostisering

Dødelige kromosomfeil kan påvises mer effektivt og billigere.

RISIKABELT: En fostervannsprøve, slik legen på bilder analyserer, er risikabelt for både mor og barn. Norske kvinner bør tilbys blodprøve istedet. Foto: © Morten Løberg / Samfoto
RISIKABELT: En fostervannsprøve, slik legen på bilder analyserer, er risikabelt for både mor og barn. Norske kvinner bør tilbys blodprøve istedet. Foto: © Morten Løberg / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagens bioteknologilovgiving bidrar til at norske kvinner som bærer på et foster som ikke er levedyktig risikerer å måtte bære på barnet i mange måneder før det fødes for å dø. En enkel blodprøve av mor, kalt NIPT, kan gi svar på om barnet har dødelige kromosomfeil eller andre arvelige sykdommer allerede fra uke 10.

DNA fra fosteret i blodprøven gir verdifull informasjon om barnets helsetilstand.

I mange europeiske land, som Danmark, Sverige, Tyskland, Belgia eller Storbritannia, er NIPT allerede et gratis tilbud for kvinner i risikogruppen og en test som kvinner utenfor risikogruppen kan få dekke selv. I Norge er dette fremdeles ikke et tilbud, verken for utsatte grupper eller andre som gjerne vil vite tidligst mulig om fosteret deres er levedyktig eller ikke.

Det har vært mye diskusjon rundt tidlig ultralyd i Norge, men nå som NIPT-testene er utviklet er det langt mer aktuelt å diskutere retten til å få tatt en tidlig NIPT-blodprøve. Dødelige kromosomfeil kan påvises mer effektivt og billigere, noe som gjør at debatten om tidlig ultralyd framstår i et helt annet lys enn for noen år siden. Ultralydscreeningen kan bare antyde økt risiko for kromosomfeil. Tilstrekkelig svar får man bare ved inngripende undersøkelser som fostervannsprøve eller prøve av morkaka, noe som påfører en risiko for fosteret. Om lag 90 prosent av fostre som har ulike kromosomfeil aborteres, eller det settes i gang en fødsel for at barnet skal dø.

De fleste forstår at å dra til et sykehus for å føde et barn til å dø er en stor psykisk påkjenning for foreldrene - og det er inhumant mot fosteret. De fleste bør kunne si seg enig i at det er bedre å ta bort et tidlig foster som er sykt og uansett ikke vil overleve i uke 12 framfor å vente til fjerde eller femte måned i svangerskapet.

Jeg mener at dagens Bioteknologilov må åpne for at foreldrene selv skal få bestemme om de ønsker å ta en NIPT for å avdekke dødelige kromosomfeil og få annen kritisk informasjon om fosterets helsetilstand. Kvinner i risikogruppen bør selvfølgelig få dekket NIPT av helsemyndighetene, det er en skam at Norge henger så langt etter på dette området i Europa.

Dette handler om å redusere unødvendig lidelse hos både foster og foreldre, og da må andre hensyn vike.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer