Sier Thomas Thiis-Evensen, professor i arkitekturteori og -historie ved Arkitekthøgskolen i Oslo, som en kommentar til at Oslo kommune nå skal tilsette ny direktør for Plan- og bygningsetaten. Til 1992 hadde vi byplansjef. Da ble stillingen endret til direktør for hele etaten på grunn av den politiske omlegningen i Oslo. Dermed fikk stillingen mer fasong av en byråkrat enn en visjonær byplanlegger.
Direktøren må hele tida forholde seg til den skiftende (og manglende) politiske viljen i Oslo. Direktøren har ikke rett til å offentliggjøre planforslag som byrådet har bedt om, før det sittende byrådet har godkjent dem. Passer de ikke politikerne, får etaten planene tilbake med beskjed om å endre dem i tråd med det sittende byrådets politikk. Først da blir offentligheten kjent med det samlede produkt.
Ulydig
Dermed må byplansjefen, som i realiteten ikke lenger finnes, være ulydig for å kunne offentliggjøre planforslag eller de store grep.
- Det må en byplansjef ha rett til, sier Thomas Thiis-Evensen, forfatter av «Byens uttrykksformer. En metode for estetisk byforming» som brukes i undervisningen av arkitekter i hele Skandinavia. Nå oversettes den til engelsk. Boka var opprinnelig et bestillingsarbeid fra Sven W. Meinich i 1987, mens han ennå var byplansjef - før stillingen ble omgjort til direktør.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger