Debatt: Sprøyterom

Gi oss brukerrom, Høie!

På sprøyterom er den eneste tillatte inntaksmåten injisering, selv om vi vet at røyking av heroin er bedre for brukerne.

BRUKERROM: Sprøyteromforskriften er for restriktiv. Om man åpner opp for røyking i brukerrom, bidrar man samtidig til holdningsskapende arbeid blant rusavhengige, skriver Sondre Hansmark Persen. Foto: venstre.no
BRUKERROM: Sprøyteromforskriften er for restriktiv. Om man åpner opp for røyking i brukerrom, bidrar man samtidig til holdningsskapende arbeid blant rusavhengige, skriver Sondre Hansmark Persen. Foto: venstre.noVis mer
Meninger

Bent Høie har tatt til orde for at vi bør slutte å straffe rusavhengige. Høie sier seg enig i det mange politikere og brukerorganisasjoner lenge har jobbet for, nemlig at vi må se på rusavhengige som noen som trenger omsorg og hjelp, ikke straff og andre sanksjoner.

Om Høie virkelig mener alvor, er det aller første han bør gjøre å endre sprøyteromsforskriften og åpne for brukerrom.

I dag er det slik at tunge heroinbrukere i Oslo kan oppsøke sprøyterom for å få injisert rusmiddelet i trygge omgivelser. Snart blir det en realitet i Bergen også. Dette er et viktig tilbud for dem som trenger det, og tilbudet gir en verdighet og trygghet for noen av de svakeste menneskene i samfunnet vårt. Problemet er at sprøyteromsforskriften er altfor restriktiv.

På sprøyterom er nemlig den eneste tillatte inntaksmåten injisering, selv om vi vet at røyking av heroin er bedre for brukerne. Restriksjonene bygger ikke på kunnskap. Når Høie nå har gitt uttrykk for at han ønsker et paradigmeskifte, bør dette også følges opp med konkret politikk.

Fordelene ved røyking, fremfor injisering av heroin er nemlig mange. Ikke bare vet vi at det reduserer overdosedødsfall, men det gjør også at brukerne unngår infeksjoner, blodsmitte, stygge sår og ødelagte blodårer. Om man åpner opp for røyking i brukerrom, bidrar man samtidig til holdningsskapende arbeid blant rusavhengige slik at de også utenfor brukerrommene bruker tryggere metoder.

Det er vanskelig å se hvordan helseministeren på ene siden kan ta til orde for skadereduksjon, og på andre siden si nei til livsviktige tiltak for mennesker som trenger hjelp.

For å si det med Høies egne ord: å begrense skadene fra narkotika på samfunn og den enkelte er det viktigste målet med narkotikapolitikken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.