Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu HartbergVis mer

Gi oss din sykdom

Skal du selge bok? Uten ha noe forferdelig å fortelle på «Skavlan»? Lykke til.

WENCHE MYHRE, snart 66, sitter i Skandinavias mest ettertraktede skinnstol. Ved siden av Fredrik den store. Han som får alle til å åpne seg. By på seg selv. Snakke ut. Fredrik vet hva vi vil ha. Sorger og motgang. Angst og skyggesider. Sykdom og død.

Det er fredagskveld i verdens rikeste land. Det eneste som gjør vondt, er TV-underholdningen.

WENCHE HAR forhåndsannonserte tårer i øynene. Hun forteller om sin suicidale tyske ektemann på 70-tallet. - Han endte med å ta sitt liv? spør Fredrik. Wenche ser bort, leter etter ord. - Han skjøt seg i badekaret, sier Fredrik fort, bare for å minne om hva fæle tyske aviser blåste opp på forsiden. - Det var ekstremt brutalt? - Veldig brutalt, bekrefter Wenche. - Ganske fryktelig. Hun stopper helt opp. Talkshowkongen ser ned i notatene, tar en kunstpause, girer drevent om til noe hyggeligere.

DET KALLES BRA TV. Men om vi ikke konsumerer TV som tacos, gir spørsmålet seg selv: Hvorfor?

Hvorfor skal en artist over middagshøyden «stå fram» med det verste øyeblikk i sitt liv? Historien er tredve år gammel og velkjent. TV-seerne får ingen ny informasjon eller noen refleksjoner som gjør den til mer enn en personlig tragedie. Det er bare én anledning: Wenche Myhre lanserer bok om seg selv.

Hun forteller også om kreftsykdommen. Elisabet Höglund, karismatisk svensk TV-profil på samme alder, satt i samme stol et par uker tidligere. Også hun hadde kjempet mot døden. Også hun hadde ute en bok om det. Det begynner å ligne en fastlegeordning: Ta med deg kreften til Skavlan, og din karriere vil bli helbredet.

KONTRAKTEN er åpenbar: Skavlan gir deg tilgang til Skandinavias beste lanseringskanal. Du kan påregne sympati for din ulykke og for motet til å stå fram. Du framstår som åpen, ekte, ærlig og sårbar. Ikke bare ytre glamour og suksess, men levd liv. Denne kvelden ble gladjenta og showstjernen Wenche Myhre relansert som livserfaren folkehelt med arr og bagasje. Trygdekontoret neste!

Skavlan på sin side får oppmerksomhet og seertall på utsnakking om personlige kriser, særlig når innspillingen skjer på forhånd, med full mediedekning. Emo-faktoren gir inntrykk av seriøsitet og humanitet, vilje til å gå under overflaten. Her har gjestene ikke bare talent, sjarm, makt, penger og berømmelse. De har også følelser og fortid, og kan snakke om det, noe som får oss til å beundre dem enda mer!

Det vi ser en høyere form for velykkethet, basert på et strengt underforstått manus. Kjendisen må ha lagt den tunge tiden bak seg og vokst gjennom prøvelsene. Wenche Myhre gjorde seg bare gode tanker etter kreftbeskjeden. Hun fikk et av sine flotteste år med de hun elsket mest. Det kommer alltid noe positivt ut av det negative. Alternativet er å ødelegge TV-kosen i de tusen hjem.

FREDAGSVONDT: Det er fredagskveld i verdens rikeste land. Det eneste som gjør vondt, er TV-underholdningen:
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FREDAGSVONDT: Det er fredagskveld i verdens rikeste land. Det eneste som gjør vondt, er TV-underholdningen: Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

JEG PÅSTÅR IKKE at kjendiser spekulerer i egen sykdom for å selge. Motivene bak selvutleveringen kan være mange. Og har du ikke tenkt én kalkulerende tanke, vil troskyldigheten gjøre deg enda mer overbevisende i Skavlan-stolen. Også PR-eksperter liker ekthet.

Vi bør også overlate den sedvanlige moraliseringen over Skavlan til svenske vulgærfeminister og surmagete kulturelitister. Fredrik gjør en usedvanlig dyktig jobb - på medielogikken og tidsåndens premisser. Faktisk kan hans «dannede» tøying av intimgrensene gi en nøkkel til å forstå utviklingen.

MENS GAMLE DAGERS konvensjoner forbød deg å «være seg selv» i offentligheten, er det å «stå fram» den nye konvensjonen. Mange av dagens kjendiser er mer personlige på TV enn på fest. Vi kalte det intimitetstyranniet på 90-tallet. Nå kalles det hverdag. All nyhets-, kultur-, og featurejournalistikk handler om jakten etter betroelser og avsløringer fra private liv. De gode historiene skal være vonde, sanne og selvopplevde. Skriver du roman om fiktive vanskjebner, kommer du på «Bok i P2». Skriver du roman om din egen sykdom, kommer du på Dagsrevyen.

Der satt nylig ME-rammede Kjersti Annesdatter Skomsvold og fortalte om redsel og håpløshet. En ung, pen, blond jente med glimt i øyet og latter i halsen. Linnea Myhre (b)loggfører sin anoreksi og depresjon i romanform, med sin terapeut Finn Skårerud på slep, og kåres til Norges mest sexy kvinne i bladet Mann. Lars Amund Vaage, hittil en forfatterens forfatter, blir helgestoff i avisene når han skriver om datterens autisme. Hank von Helvete, hvis turbulente fortid allerede er endevendt i øst og vest, utgir selvbiograf om rusproblemer, selvmordstanker, morens død og - eh - rystende skjevfordeling av bandinntekter. Boken er ført i pennen av Håvard Rem, som har greid å få inn et kapittel om døden til sin egen bror, som led av depresjon.

VONDT ER DET, men ut skal det. Homsepatruljens Espen Hilton står fram med overvekt og selvmordstanker over to sider i Dagbladet. Jostein Pedersen får fire saker samtidig på VG Nett om sin seksuelle legning, vanskelige barndom og selvmordsforsøk. Han er ute med sine memoarer i egenskap av forhenværende programleder i Melodi Grand Prix. Hovedbudskap: «NRK-konflikten gjorde meg syk.»

Samme dag viet VG et stort oppslag til countryartisten Iris DeMent, som synger om lillebrorens død. Det gav Erik Mosveen journalistisk dekning for å hylle hennes «rene», «nakne», «ujålete», «ikke tilgjorte» og «nesten invaderende hudløshet»: «Hun bærer ikke hjertet sitt på jakkeslaget, hun bærer det som et kors.»

MANGE HELTER har båret et kors, ikke minst i rocken. F.eks. Jim Morrison. Men ingen visste noe om privatlivet hans. Og spurte du, så løy han. Man bygget sin myte uten fakta og følelser. I dag bruker man selvbiografisk drama og twitterbilder som sender paparazzier i arbeidsledighet.

Husker du Melody Gardot? Knapt et interessant nytt navn blant jazzfolket, før hun sang og fortalte på «Skavlan» om bilulykken som svekket synet og hukommelsen hennes. Da ville alle ha intervju og plata solgte til gull. I april kommer den nye popstjernen Lana Del Rey til Norge. Hun er blitt beskyldt for å være en «konstruksjon» og for knapt å kunne synge live. Men snart er hun folkekjær norgesvenn. Hun må bare på «Skavlan» for å fortelle om livet som 14-årig alkoholiker først.

Kjetil Rolness. Foto: BONES/LARS EIVIND Dagbladet
Kjetil Rolness. Foto: BONES/LARS EIVIND Dagbladet Vis mer