DEBATT

Debatt: Ny språkmelding

Gi oss en språklov med vyer

Vi behøver en dugnad for norsk språk. Kulturminister Trine Skei Grandes språkmelding og språklov bør bli startskuddet.

ETTERLYSER HANDLING: Sleng språkmilliarden på bordet, var Riksmålsforbundets krav for en god stund siden. Vi venter fortsatt, skriver innsenderen. Her er kulturminister Trine Skei Grande under utdelingen av Nordens språkpris til den danske skuespilleren Sofie Gråbøl i Oslo før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ETTERLYSER HANDLING: Sleng språkmilliarden på bordet, var Riksmålsforbundets krav for en god stund siden. Vi venter fortsatt, skriver innsenderen. Her er kulturminister Trine Skei Grande under utdelingen av Nordens språkpris til den danske skuespilleren Sofie Gråbøl i Oslo før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kulturdepartementet arbeider med en ny språkmelding og en språklov. Den siste språkmeldingen kom for over ti år siden. Språklov har vi aldri hatt før. Riksmålsforbundet har store forventninger til både meldingen og loven. Vi forventer at språkmeldingen anviser konkrete tiltak for å styrke et norsk språk i fare. Vi forventer at språkloven ikke blir et nytt bidrag til dårlig språkpolitikk og krangel på norsk språkstrids grunn.

Riksmålsforbundet erkjenner at vi har to målformer her i landet, nynorsk og riksmål/bokmål. Cirka 90 prosent av oss skriver riksmål/bokmål. Det må loven reflektere. Vi skal ha respekt for mindretallsmålformen, men hensynet til denne må ikke gå på bekostning av det språket en overveiende andel av befolkningen skriver.

Den forrige språkmeldingen anviste utredninger av det meste, men kommer det noe konkret ut av dem? Vyer kan være et godt ord. Det gjelder også for morsmålet vårt. Norsk språkstrid har sine fastlåste tradisjonsspor. Språkmeldingen og språkloven bør danne grunnlaget for incentiver til samarbeid over målgrensene. Vi trenger vyer og utradisjonell tenkning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer