Debatt: Ny språkmelding

Gi oss en språklov med vyer

Vi behøver en dugnad for norsk språk. Kulturminister Trine Skei Grandes språkmelding og språklov bør bli startskuddet.

ETTERLYSER HANDLING: Sleng språkmilliarden på bordet, var Riksmålsforbundets krav for en god stund siden. Vi venter fortsatt, skriver innsenderen. Her er kulturminister Trine Skei Grande under utdelingen av Nordens språkpris til den danske skuespilleren Sofie Gråbøl i Oslo før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ETTERLYSER HANDLING: Sleng språkmilliarden på bordet, var Riksmålsforbundets krav for en god stund siden. Vi venter fortsatt, skriver innsenderen. Her er kulturminister Trine Skei Grande under utdelingen av Nordens språkpris til den danske skuespilleren Sofie Gråbøl i Oslo før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Meninger

Kulturdepartementet arbeider med en ny språkmelding og en språklov. Den siste språkmeldingen kom for over ti år siden. Språklov har vi aldri hatt før. Riksmålsforbundet har store forventninger til både meldingen og loven. Vi forventer at språkmeldingen anviser konkrete tiltak for å styrke et norsk språk i fare. Vi forventer at språkloven ikke blir et nytt bidrag til dårlig språkpolitikk og krangel på norsk språkstrids grunn.

Riksmålsforbundet erkjenner at vi har to målformer her i landet, nynorsk og riksmål/bokmål. Cirka 90 prosent av oss skriver riksmål/bokmål. Det må loven reflektere. Vi skal ha respekt for mindretallsmålformen, men hensynet til denne må ikke gå på bekostning av det språket en overveiende andel av befolkningen skriver.

Den forrige språkmeldingen anviste utredninger av det meste, men kommer det noe konkret ut av dem? Vyer kan være et godt ord. Det gjelder også for morsmålet vårt. Norsk språkstrid har sine fastlåste tradisjonsspor. Språkmeldingen og språkloven bør danne grunnlaget for incentiver til samarbeid over målgrensene. Vi trenger vyer og utradisjonell tenkning.

Språkmeldingen må konsentreres om konkret handling for å styrke norsk språk på alle samfunnsområder. La oss slippe flere utredninger. Foreslå heller å styrke språkorganisasjonene, frivilligsentralenes og mange andre frivillige organisasjoners daglige arbeid for norsk språk. Språkpolitikk og språkarbeid skal ikke overlates bare til filologer.

Lovfest at norsk er det språk som primært skal skrives her i landet, på undervisningsinstitusjoner og i all offentlig virksomhet.

Lovfest at undervisningsinstitusjonene og bedriftene der Staten har kontroll, skal ha norske navn. Gi Språkrådet reell innflytelse på navnevalgene.

Legg grunnlaget for norsk språkteknologi. Slik teknologi vil få stor betydning.

Styrk Språkrådet og skap grunnlag for samarbeid om språket mellom statsinstitusjoner og private. Ikke med pekefinger og rødblyant, men med skjønnsomme initiativ til samarbeid.

Vi behøver en dugnad for norsk språk. Kulturminister Trine Skei Grandes språkmelding og språklov bør bli startskuddet. Sleng språkmilliarden på bordet, var Riksmålsforbundets krav for en god stund siden. Vi venter fortsatt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.