Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gi oss klimakset vi ønsker oss, og hele Norges favoritt-nittiniere fortjener: «SKAM: The Movie»

Fjerde sesong blir den aller siste.

SLUTT FOR SKAM: NRK er ordknappe med årsaken til at serien ikke fortsetter.&nbsp;<span style="background-color: initial;">Kanskje ble de eskalerende forventningene etter hvert lammende for kreativiteten. Å klare å toppe seg selv tre sesonger på rad er et stort nok kunststykke som det er. For hver gang man lykkes øker sjansen for at man ikke vil treffe blink neste gang. FOTO: NRK</span>
SLUTT FOR SKAM: NRK er ordknappe med årsaken til at serien ikke fortsetter. Kanskje ble de eskalerende forventningene etter hvert lammende for kreativiteten. Å klare å toppe seg selv tre sesonger på rad er et stort nok kunststykke som det er. For hver gang man lykkes øker sjansen for at man ikke vil treffe blink neste gang. FOTO: NRK Vis mer

KOMMENTAR: Fredag formiddag, mens Norge allerede var i ferd med å gli inn i påskemodus, tok hun oss på senga igjen.

Samtidig som den etterlengtede (og kruttsterke) traileren for sesong 4 av «SKAM» ble sluppet uten forvarsel, og avslørte at det omsider var Sana som skulle få sin historie fortalt, ble det også annonsert at sesong fire blir et endelig punktum for serien.

Det er få som er like gode til både å overraske oss, gi oss akkurat det vi vil ha, og rive ut hjertene våre på én og samme tid, som «SKAM»-skaper Julie Andem.

Joda, det finnes langt større tragedier å gråte over i verden i dag, og at en serie får lov å gå inn i historien på sine egne premisser er i utgangspunktet en bra ting. Men når et fenomen som treffer så mange, på en så grunnleggende måte, på tvers av alle demografier, brått skal rives fra oss, er det naturlig at det ikke går upåaktet hen.

I dag er vi alle både emo-jenter i skolegården, og gråtende førtiåringer på bikramyoga.

For stor for seg selv?

NRK er ordknappe med årsaken til at serien ikke fortsetter.

Kanskje ble de eskalerende forventningene etter hvert lammende for kreativiteten. Å klare å toppe seg selv tre sesonger på rad er et stort nok kunststykke som det er. For hver gang man lykkes øker sjansen for at man ikke vil treffe blink neste gang.

Kanskje ble logistikken uhåndterlig, med unge stjerneskudd på vei ut til nye roller, teaterhøgskoler, andre studier, og livet generelt.

Ukjent kunstner. Foto: C. Pahle
Ukjent kunstner. Foto: C. Pahle Vis mer

Kanskje ble fenomenet såpass mye større enn serien selv, at det ikke ble hensiktsmessig å fortsette. Plutselig ble det forventet at «SKAM» skulle være alle ting for alle mennesker. Dette fenomenet har vært, så langt jeg kan se, uten sidestykke i norsk populærkulturell historie, med en så ihuga fanbase at den er sammenlignbar med «Lost» og «Harry Potter». Høyere seertall, javel, men jeg kan ikke huske at folk har skrevet egen fanfiction eller laget podcaster om «Kampen om Tungtvannet».

Og kanskje er Andem en smule sliten. Kunstneriske superkrefter til tross, det hadde vært veldig rart om hun ikke var det.

Årsakene er til syvende og sist uviktige. La oss i hvert fall prise oss lykkelige over at serien ikke tværes ut i det uendelige.

At vi slipper oppkonstruerte intriger om Nooras onde tvillingsøster, Doora. Eller at Jonas innleder et forhold med kjørelæreren sin.

Stafettpinnen sendes videre

«SKAM» har gjort sitt. Den har banet vei for en helt ny måte å lage tv på i Norge (og verden), både innholds-, produksjons- og distribusjonsmessig. Nå er det opp til kanalene, produksjonsselskapene og serieskaperne å forvalte arven.

Underholdningsindustriens natur tilsier at alle vil prøve å gjenskape og kapitalisere på magien nå. Mange vil feile, noen vil lykkes, og enda færre vil bli like paradigmeskiftende som «SKAM» har vært.

Det eneste som er sikkert er at den neste «SKAM» ikke blir den neste «SKAM» ved å prøve å bli den neste «SKAM», men ved å være noe helt unikt.

Vi vil for øvrig også serveres uante doser med artikler som retorisk spør «er dette den neste «SKAM»?».

Det er bare å stålsette seg, folkens.

Et lite ønske helt til slutt

Også får jeg bare erkjenne at jeg nok en gang tok feil. På samme måte som jeg var helt sikker på at sesong tre skulle handle om Sana og ikke Isak (jeg traff på andre forsøk, da! Nok et bevis på at selv en ødelagt klokke går riktig to ganger i døgnet.), virket det som en så opplagt seriestruktur å ta for seg hele videregående-opplevelsen gjennom seks sesonger, én for hvert semester, med russetid og eksamen som et selvsagt klimaks.

Derfor stikker det litt ekstra i dag at vi ikke vil få oppleve russeintrigene til Noora, Vilde, Jente-Chris, Sana, Eva, Isak og Jonas, når de uteksamineres våren 2018.

Så, Julie Andem, hvis du leser dette her: På vegne av fjortisen i oss alle, gi oss klimakset vi ønsker oss, og hele Norges favoritt-nittiniere fortjener. «SKAM: The Movie». Premiere mai til neste år. Innholdet gir seg selv. Tenk litt på det.

Bli ferdig med sesong fire og ta deg en velfortjent hvil først.

Men tenk litt på det.