Gi oss mindre kjendissladder

Jeg er veldig glad jeg ikke er 14 lenger. Det kan vel ikke være tvil om at det er vanskeligere å være ungdom nå, enn for bare ti år siden. Hver dag spyttes det ut latterlige artikler om hvordan du og jeg skal se ut, og hvordan vi lettest kan ligne mer på Kate Moss og David Beckham. Det er omtrent ingen artikler som skriker ut: ”Du er bra, vær som du er. Når du er som du er, liker vi deg best!”

Jeg finner ingen argument for at det kan være positivt å lese kjendissladder. Bygger det oss opp? Nei, vi vet vel innerst inne alle sammen; det gjør ikke det. Er det et mål å bli mer lik kjendisene? Slik jeg opplever det lever kjendisene mer umoralske liv enn gjennomsnittet. Hvor ofte hører vi ikke om intriger, pengesløseri, sjalusi og altfor mange skilsmisser? Skilsmissetallene er nok høyere blant kjendisene enn blant folk flest. Hvorfor er det sånn? Det virker også til å være mange flere som doper seg i kjendismiljøene enn blant folk flest også.

Selv prøver jeg ikke aktivt å oppsøke nyheter (les: ”sladder”) om kjendisene. Men for at jeg skal få med meg nyheter jevnlig, er det ikke til å unngå. Hver eneste nyhetsside på nettet har kjendiser på framsiden, eller som linker på sidene med gode nyhetsartikler.

Kjendisene har ofte et imageproblem. Et gigantisk ett. De er nemlig ikke seg selv. Eller om de er det, blir de ikke fremstilt slik i alle de forskjellige ukebladene. Ungdom som leser om disse kjendisene blir også veldig påvirket. Hvordan skal de finne sin identitet i et samfunn som kun forkynner relativitet innenfor kjønn, kultur og livssyn?

Det er trygge personer med bakkekontakt som bør være ungdommens forbilder. Det er i de trygge personene ungdom kan speile seg selv, og finne ut hvem de er og hva de er til for.

For når ungdom studerer kjendiser, speiler de som kun i en ytre fasade. Superhelten David Beckham finnes nemlig ikke på ordentlig.

TILLEGG: