Gi oss visjoner

HELSINKI (Dagbladet): Ikke rart finnene flyr inn utenlandske journalister for å vise fram nasjonens nye stolthet, Kiasma, museet for nåtidskunst, plassert i hjertet av den finske hovedstaden mellom Parlamentet, jernbanestasjonen og Aaltos Finlandia-hus. Siden Kiasma åpnet den 28. mai i år har over 250000 besøkende vært innenfor dørene. Det er halvparten av Helsinkis befolkning. Og ennå strømmer det på.

  • Både som arkitektur og kunstsamling - de fleste kunstverkene er fra 70-tallet og framover - framstår Kiasma som bemerkelsesverdig og fascinerende. Ordet 'kiasma' kommer av gresk. Begrepet betyr blant annet to linjer som krysser hverandre. Buene og linjene som både skjærer igjennom og bærer utstillingslokalene i røffe og grove materialer, skaper en dynamisk og plastisk romopplevelse når man går fra det ene lokalet til det andre. Akkurat den følelsen som den amerikanske arkitekten Steven Holl ønsket å gi, ifølge et TV-program om ham på svensk TV i forrige uke. Holls detaljer i alt fra egendesignede holdere i upolert metall på toalettene til istappdryppende lysekroner i kafeen, er for øvrig også en studie verd.
  • For 227 millioner finske mark - 329 millioner norske kroner - har finnene fått seg en av 90-tallets dristigste arkitektoniske nyskapninger. Mine finske verter er forsiktige med å anslå nøyaktige ringvirkninger - økonomiske, turistmessige - av en slik satsning. Men på spørsmål om hvorfor finnene får det til, svarer de med glimt i øyet: «Dom finska politikarna lyssnar inte så nogrant på folket!»
  • Det er lett å bli kritisk til eget land og egne politikere når man fanges av Kiasmas særegne verden. Både lett - og lettvint. Spesielt når man har noen tall fra Anne Enger Lahnsteins budsjettframlegg i bakhodet. De forteller at besøkstallet til Museet for samtidskunst faller som en stein. Fra 75000 i 1996 til 68000 i 1997. Museet hadde riktignok stengt i januar 1997 samt en uke i juni, men likevel. Museet på Bankplassen, den gamle, tette og dystre bankbygningen, er og blir uegnet som moderne kunstmuseum.
  • Derfor sier jeg til våre kulturpolitikere: Gi oss visjoner. Har dere ingen? Nei vel, her skal dere få en: se ny opera og ny Bjørvika-bydel i riktig sammenheng. Legg operaen til Vestbanen, og reis en djerv arkitektonisk og framtidsrettet bydel i Bjørvika med et djervt arkitektonisk og attraktivt samtidsmuseum midt i.