DEBATT

Debatt: Husdyrhold

Gi purka ei liggematte, Bollestad!

Den norske kua har hatt rett til myk liggeplass i over ti år, men purka venter fortsatt.

FORTJENER KOMFORT: Disse grisene ser ut til å ha det bra, men mange ligger rett på betongen. Dyrevernalliansen har et forslag til løsning på det. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FORTJENER KOMFORT: Disse grisene ser ut til å ha det bra, men mange ligger rett på betongen. Dyrevernalliansen har et forslag til løsning på det. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mange nordmenn fikk et sjeldent innsyn i norsk svinenæring gjennom dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» på NRKs «Brennpunkt» i sommer.

Landbruksminister Olaug Bollestad har bedt svinenæringen om forslag til tiltak innen 1. september. Den intensive norske svineproduksjonen har mange forbedringsområder, men ett enkelt tiltak kan og bør innføres straks: purkene må få ei liggematte!

I dag ligger nemlig norske purker rett på betongen. På betonggulvet må purkene hvile, føde og die opp mot 30 grisunger hvert år. I tillegg til økt komfort vil matter minske forekomsten av bogsår: liggesår ved skulderen som oppstår når tunge dyr ligger på hardt underlag. Noen bønder har allerede montert matter på eget initiativ. Å sikre alle purker liggematte vil bedre livet til tusenvis av griser.

Dette kan innføres som forskriftskrav, ved å differensiere husdyrtilskuddet slik at matter belønnes økonomisk, eller ved å øremerke midler til innkjøp og montering av matter. Den norske kua har hatt rett til myk liggeplass i over ti år, men purka venter fortsatt. Hun fortjener ei liggematte, Bollestad!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer