KOMMENTARER

Effektiv altruisme:

Gi så det svir, folkens!

Men ikke hør på Mímir Kristjánsson. Gi effektivt!

Gir ikke effektivt: Nyhetssjef i Klassekampen, Mímir kristjánsson. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Gir ikke effektivt: Nyhetssjef i Klassekampen, Mímir kristjánsson. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg vedder årets julegave på at du har brukt mer tid på å vurdere spesifikasjonene til din neste TV, støvsuger eller mobiltelefon, enn du har brukt på å vurdere hvor god den veldedige organisasjonen du gir penger til faktisk er. Ting du kjøper til deg selv har ulike kvaliteter – veldedighet er veldedighet.

Merk deg at jeg ikke mener hvor godt organisasjonens formål er. Det er som regel både flott og fint (hjelpe fattige barn, for eksempel). Jeg mener effekten av organisasjonens arbeid. Hvor mye bra per krone fikk verden igjen for pengene du ga? Hvor mange fikk egentlig hjelp, og hva var verdien av hjelpen?

Hvis du kunne gitt pengene til en annen organisasjon og dermed hjulpet dobbelt så mange, burde du gjort det. Det mener i alle fall folk i bevegelsen som kaller seg effektive altruister (EA). Handlingene våre bør dømmes på mer enn våre intensjoner. Det holder ikke at du vil godt, så lenge du ikke gjør godt.

Slik kritikk av folks givervalg og vaner har skapt mye rabalder. Klassekampens nyhetssjef, kommunisten Mimir Kristjánsson, er blant dem som har tatt den lengst her på skjæret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer