FELLES JULEØNSKE: Sylvi Listhaug og Fabian Stang vil at DU skal gi, like og dele. Skjermdump fra statsrådens Facebook-side.
FELLES JULEØNSKE: Sylvi Listhaug og Fabian Stang vil at DU skal gi, like og dele. Skjermdump fra statsrådens Facebook-side.Vis mer

Gi så det svir, Sylvi

Hvis Listhaug virkelig vil hjelpe, kan hun gjøre mer enn å be deg betale.

Kommentar

Da regjeringen ville kutte i støtten til NOAS, vekket Kristoffer Joners Facebook-aksjon bredt engasjement. Over fire millioner kroner ble samlet inn til arbeidet for asylsøkeres rettssikkerhet. Enkeltmenneskers økonomiske bidrag mer enn veide opp for prioriteringene i statsbudsjettet.

Finansminister Siv Jensen reagerte raskt på NOAS’ innsamling og startet sin egen, til inntekt for Fremskrittspartiet og «en streng innvandringspolitikk». Som regjeringens nest mektigste er det grenser for hvor mye penger du kan bevilge til eget parti, det er visst lettere å kutte i støtten til brysomme organisasjoner.

Sylvi Listhaug drar som vanlig saken noen skritt lenger. I en julehilsen på Facebook går nå statsråden ut med sitt juleønske: At flest mulig skal gi penger til misjonsorganisasjonen Åpne Dører. Hun synes nemlig det er «veldig synd» at penger er samlet inn i hennes navn for å «lønne byråkrater i Norge». Statssekretær Fabian Stang, tidligere kjent som liberal høyremann, smiler ved sjefens side. «Også lover i alle fall jeg og Fabian at vi skal gi vårt bidrag.»

Åpne dører virker noe ambivalente til støtteaksjonen. I en pressemelding reagerer de mot å bli satt opp mot NOAS, og presiserer at de jobber både for forfulgte kristne i andre land og for konvertitter som søker asyl i Norge. Det kan godt hende at organisasjonen gjør utmerket arbeid. Forfulgte minoriteter fortjener både støtte og oppmerksomhet, og de 1200 ansatte i Open Doors International samler inn over 1 milliard kroner årlig. Men siden organisasjonen ikke er registrert i Innsamlingskontrollen, finnes det ingen offentlig kontroll av hva organisasjonen gjør. Verken Listhaug eller dem hun henvender seg til, altså deg og meg, vet helt hva pengene går til.

Folkelig engasjement vekkes ikke best av den politiske eliten. Siv Jensens aksjon samlet inn 120 000 kroner til Frp. Sylvi Listhaug hadde i går samlet inn 230 000 kroner til Åpne dører. Begge er langt unna NOAS-kampanjens økonomiske suksess. Men hvis Jensen, Listhaug og Stang virkelig vil støtte forfulgte kristne, har de langt sterkere virkemidler enn dette.

Som representanter for regjeringen kan Listhaug, Stang og Jensen sikre at konvertitter ikke sendes fra Norge til land som Afghanistan og Irak. Da ville både Åpne dører og NOAS fått mindre å gjøre.

Og istedenfor at regjeringen initierer private pengeinnsamlinger, kan de bruke det mest effektive virkemiddelet de har: Statsbudsjettet. Der har de ikke bevilget en krone til organisasjonen Listhaug nå ber deg og meg støtte. Men regjeringen står fritt til å bevilge mer penger til offentlig kontrollerte organisasjoner som jobber for det samme. Gi så det svir, Sylvi!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.