DEBATT

Gi skolen tilbake til læreren

Er det noe den norske skolen ikke trenger mer av, så er det de visjonære.

VET BEST: Politikere, skolebyråkrater og ikke minst skoleledere og foreldre må stille seg bak læreren og fortelle at læreren vet best, skriver lektor Berit S. Tetzschner. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
VET BEST: Politikere, skolebyråkrater og ikke minst skoleledere og foreldre må stille seg bak læreren og fortelle at læreren vet best, skriver lektor Berit S. Tetzschner. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Trine Skei Grande (V) vil ta kontrollen over skoleverket siden utdanningsministeren mangler visjoner. Som om det var det norsk skole trenger: de visjonære.

Pedagogikkens historie er nettopp historien om visjonene, og det har ikke manglet på reformatorer og anvisninger på den farbare vei. Knapt innenfor noe fagfelt er det produsert så mange høytflyvende tanker og svulstige ord som skal gi de gode vibrasjoner.

I mellomtiden leves det indre liv i skolestua. Og jeg legger trykk på det siste leddet: stua. For mens politikere og skolebyråkrater kappes om å være den som vet best hva som gir vekst til kunnskapens tre, nå sist Giske som har gjort undersøkelser i marken, må læreren som står midt i striden, sørge for stuevarmen.

For nettopp i skolestua, i møtet mellom lærer og elev, mellom klassen og læreren, skal mirakler skje. Dette møtet er kjernen. Læreren stiller med seg og sitt, elevene med hele seg. En forutsetning for læring er at begge parter er trygge, læreren på sitt fag og sin evne til å formidle, eleven på at han eller hun blir sett, respektert og forstått.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer