Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gi Snowden amnesti

Ingress

Meninger

I januar i fjor var Edward Snowden var en vanlig ansatt i et privat selskap som hjalp USAs National Security Agency med overvåkning. Da 2013 var omme, var Edward Snowden verdens mest kjente varsler. Med stort sivilt mot brøt han amerikansk lov og offentliggjorde dokumentasjon som ga verdenssamfunnet en innsikt omfanget av USAs overvåkning.

Venner var blitt overvåket. Allierte var blitt overvåket. Statsledere var blitt overvåket. Kommersielle selskap var blitt overvåket. USAs egne innbyggere fikk sin kommunikasjon og nettaktivitet registrert og analysert.

Snowdons avsløringer har muliggjort en debatt om en praksis som har vokst seg ut av proporsjoner, ut av kontroll og ut av lovene som skulle regulere den. President Obama satte selv ned en komité som kom med førti forslag til endring. To dommere har konkludert med at praksisen kan være i strid med grunnloven. Alle er enige om at Snowdens avsløringer har ført til en viktig debatt. Takket være Snowden vet vi mer om hva som foregår.

For dette fortjener Edward Snowden en stor takk. Men det som venter ham om han returnerer til USA er en rettssak og en lang fengselsstraff. I dag er Snowdon tvunget til å oppholde seg i Russland, der han er innvilget et midlertidig og usikkert opphold. Verdens mer opplyste demokratier viker tilbake fra å tilby ham asyl. Vi våger ikke utfordre USA. Dersom Snowden en dag skulle dømmes, ville det være en skandale. Dommen ville være krenkelse av verdier USA og verdenssamfunnet gjerne holder høyt i andre sammenhenger.

USA må snart se det uholdbare i situasjonen. Barack Obama har som president myndighet til å benåde Snowden, også før en sak kommer opp. Et kompromiss ville være om USA tilbyr Snowdon amnesti i bytte mot det han fortsatt måtte sitte med av dokumentasjon. Da kunne Obama-administrasjonen framstille løsningen som pragmatisk, heller en prinsipiell. Men saken dreier seg om prinsipper langt viktigere enn varslerens lovbrudd. Den dreier seg om respekten for ytringsfrihet, demokrati og åpen, opplyst debatt. Et enkelt menneske tok ansvar der et helt system gikk av skinnene. Dersom ikke Snowdon får forbli en fri mann, er vi alle truet.