Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gi Snowden asyl

Edward Snowden er en modig mann som varslet om verdensomspennende overvåking. Han fortjener bedre enn Russland.

JULETALE:  Edward Snowden holder sin alternative juletale til det britiske folket i Channel 4. Foto: AFP / NTB Scanpix
JULETALE: Edward Snowden holder sin alternative juletale til det britiske folket i Channel 4. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Da nyhetsmagasinet Time skulle velge årets navn, valgte de trygt: Den nye paven fikk pryde forsiden. Det er et trygt, traust og tradisjonelt valg. Langt mer kontroversielt ville det vært om Time hadde gitt tittelen til mannen de lot havne på en mindre provoserende andre plass: Varsleren Edward Snowden.

Dersom Barack Obama får det slik han vil, venter en rettssak og en svært lang fengselsstraff på Snowden i USA. Snowdens forbrytelse er at han har varslet om USAs utstrakte registrering og overvåking av internett og metadata på mobiltelefoner: I USA, i resten av verden og for lederne av andre land. For å kunne varsle tok han ut dokumentasjon av virksomheten. Han kunne knapt gå tjenestevei med sin varsling. Hans sjefer hadde jo som oppgave å drive med nettopp den overvåkningen Snowden ville varsle om.

Det var noen NSA glemte å overvåke, og det var sine egne overvåkere. Ifølge The Guardian fantes det ikke programmer installert på Snowdens arbeidsplass på Hawaii som kunne varslet om at han søkte opp og hentet ut store mengder informasjon privat. Dermed vet heller ikke amerikanske myndigheter nøyaktig hva Snowden fikk med seg av informasjon. Kanskje burde amerikanske myndigheter bekymre seg mer for slike sikkerhetshull enn om Snowden. Etterretning utenfor kontroll er en fare for borgere av både USA og resten av verden. Snowden har foreløpig håndtert den informasjonen han hentet ut langt mer ansvarlig enn hva mer systemlojale ansatte kan ha gjort.

For Snowden er den personlige kostnaden stor. Han er på flukt fra amerikanske myndigheter. Han kan kanskje aldri fritt dra hjem, men han vil alltid risikere å bli tvunget hjem. Jakten på et asyl har presset Snowden til Russland, Det er neppe hans førstevalg. Selv der er han bare garantert opphold fram til neste sommer.

Det har allerede kommet fram at Brasils president har fått sin mobiltelefon og e-post overvåket. President Dilma Rousseff ble selv kastet i fengsel av Brasils militærdiktatur på syttitallet. USA overvåket også Angela Merkel. Hun vokste opp i Stasi-staten DDR. Dette er kvinnelige statsledere som har en annen kompetanse på overvåkningsregimer enn Barack Obama.

I et åpent brev har Snowden bedt Brasil om å gi ham asyl. I skrivende stund har ikke Brasil svart Snowden. Som alle andre land, Norge inkludert, måtte de tenke seg godt om før de legger seg ut med USA. I Norge deler vi ut fredsprisen. Vi vet litt om konsekvensene av å legge seg ut med verdens stormakter, som for eksempel Kina. USA kan som kjent også være langsinte. De har boikottet Cuba i mer enn 60 år.

Som varsler har Snowden krav på asyl. Han har demonstrert at han har håndtert dokumentasjonen han tok med seg ansvarlig. Hans mål er åpenbart ikke å gjøre maksimal skade. Det er å dokumentere en uakseptabel praksis. Spørsmålet er om noen våger å gi ham asyl. Dels ville enhver nasjon frykte USAs reaksjon, dels er situasjonen kinkigere: De aller fleste har svin på skogen. Nasjoner bytter etterretning med hverandre. Mange har samarbeidet og bidratt til USAs overvåking. Norge er ett av de landene.

Her, som i USA og alle andre land, tolereres det lettere av vi driver med etterretning i eller av utlandet. Men hvert lands utland er et annet lands innland.

Hvis de hemmelige tjeneste bytter informasjon, forsvinner grensene. Det Snowden har gitt oss innsyn i er en flik av et framvoksende internasjonalt samarbeid: Den globale overvåking av menneskeheten.

Hva sier det om vår verden hvis overvåkningssamarbeidet har blitt så omfattende at det har blitt umulig for noe fritt land å gi Snowden asyl? Da er ikke lenger etterretningsskandalen en sak mellom USA og andre land. Den er en sak mellom verdens myndigheter og verdens sivile befolkning.

Dersom Snowden en dag krysset grensen fra Russland til Norge, ville Norge befinne seg i en politisk og moralsk kattepine. Det hadde vært like umulig å utlevere ham som å gi ham asyl.

Den beste løsning på situasjonen kunne være et internasjonalt initiativ, der så mange land som mulig gikk sammen om å gi Snowden felles tilbud om asyl. Ett land tåler dårlig USAs vrede, men her kunne en bred koalisjon av villige virkelig vært nyttig. De kunne klart belastningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media