Gi Snowden beskyttelse

Ingress

Meninger

Over hele verden reagerer folk flest med avsky på avsløringene som IT-spesialisten Edward Snowden er kommet med gjennom avisene The Guardian og

Washington Post. Han har fått fram i lyset en altomfattende amerikansk overvåking som overgår det meste av hva folk har kunnet fantasere om i ville drømmer. Aktiviteten strider mot folkerett og menneskerett, samt sunt og vennskapelig samkvem mellom nasjonene. Edward Snowden er en varsler, som har rett på beskyttelse.

Men mens velgerne rundt om i verden protesterer høylytt, faller nå den ene politiker etter den andre til fote under det press amerikanerne har satt inn for å hindre at Snowden kan unndra seg straffeforfølgelse i hjemlandet. Stillest av alle er norske politikere. Statsminister, utenriksminister og justisminister, som ellers ikke nøler med å be om tid ved mikrofoner og tv-kameraer, er tause. Snowden har søkt asyl i 21 land, inkludert Norge. En slik søknad er naturligvis ikke en hvilken som helst asylsøknad. Men regjeringen gjemmer seg bak formaliteter og lar byråkrater behandle saken. Dette er jo ingen sak for byråkratiet, det er en sak for politikere som skal reagere på vegne av sine velgere. Men frykten for hva amerikanerne kan gjøre med lille Norge om vi trosser dem, er lammende på toppolitikere både i regjering og opposisjon. Sporene er da også skremmende. USA er ingen hyggelig aktør å få på nakken.

Men selv om det her er snakk om formaliteter, åpner reglene for at Snowdens søknad kan behandles i henhold til unntaksregler. Norske PEN forsøker å bruke sin initiativrett overfor UDI med oppfordring om å gi Snowden asyl. PEN har tidligere skaffet opphold her i landet til forfulgte skribenter.

Norske politikere er ofte store i ord når menneskerettigheter krenkes. Vi avkrever stater garantier mot umenneskelige straffer når det er snakk om å avvise mennesker på flukt. Det er en riktig praksis. Individet står ellers svakt når statsinteressene mobiliseres. Og svakest står individet når staten er en stormakt som USA. Da bør norske politikere vise sivilt mot og stå opp for individet. Edward Snowden har gjort menneskeheten en stor tjeneste. Han fortjener anerkjennelse, ikke straff for at han har avslørt USAs kyniske overvåkingspraksis.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.