- Gi tilbake Nobelprisen

Günter Grass var elitesoldat i SS.

(Dagbladet.no): En av Tysklands aller fremste nålevende forfattere, Günter Grass (78), gir ut sin selvbiografi om en måned.

I den forteller han om hvordan han som 17-åring vervet seg til Waffen-SS mot slutten av andre verdenskrig.

Nyheten ble kjent i helga.

- Min stillhet gjennom alle disse årene er en av grunnene til at boka måtte skrives. Det måtte ut - endelig, sa han i et intervju med Frankfurter Allgemeine i helga.

Det var allerede kjent at Grass som 15-åring meldte seg til ungdomsbevegelsen Hitlerjugend, men som medlem i Waffen-SS var han altså en av Hitlers elitesoldater.

De utførte noen av de verste krigshandlingene, deriblant Holocaust.

- Gi tilbake Nobelprisen

Avsløringen har vakt sterke følelser.

KRITIKK: Forfatter Günter Grass får hard kritikk etter at han fortalte at han vervet seg frivillig til Waffen-SS mot slutten av andre verdenskrig. Foto: SCANPIX/AP
KRITIKK: Forfatter Günter Grass får hard kritikk etter at han fortalte at han vervet seg frivillig til Waffen-SS mot slutten av andre verdenskrig. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Günter Grass har brukt hele livet sitt på å sette høye moralske standarder for politikere. Det er på tide at han følger disse standardene selv og sier fra seg alle litterære priser - inkludert Nobelprisen.

Det sier en talsperson for kulturspørsmål i Angela Merkels kristendemokratiske regjeringsparti, Wolfgang Börnsen, ifølge The Independent.

Lech Walesa, som selv har fått Nobels fredspris, vil at Grass skal si fra seg sitt æresborgerskap i den polske byen Gdansk (tidligere Danzig).

- Jeg føler meg ikke bra i slikt selskap, sier Walesa, som også er æresborger i byen.

- Grass ville aldri fått prisen om dette var kjent. Derfor bør han selv levere den tilbake, mener Walesa.

- Dette er et forsøk på å gjøre meg til en persona non grata, sier Grass til kritikken ifølge The Independent.

- Ikke nytt

Men også Grass\' venn, forfatteren Ernst Loeb, er sjokkert. Han fikk vite om forfatterkollegaens fortid da han fikk tilsendt manuset til selvbiografien.

- Jeg klarer ikke å tenke på annet, sier han til Frankfurter Allgemeine.

Men det er ikke nytt for alle. Ifølge den tyske avisa, som i helga brakte nyheten i et intervju, sier hans venn Robert Schindel:

- Grass har fortalt om dette i 20 år. Han har snakket om det flere ganger - privat.

Fant formen

Grunnen til at Grass nå bryter stillheten også offentlig, er ifølge ham selv at «det måtte ut». Men det var først i selvbiografien han fant formen til å fortelle om sin mørke fortid:

- Kun etter at jeg hadde bestemt meg for å skrive om mine tidlige år, fant jeg den litterære formen jeg ønsket å uttrykke meg i. Jeg ble nødt til å spørre meg selv hvordan jeg var i stand til å følge denne ideologien på en slik naiv måte og hvorfor jeg ikke stilte noen spørsmål, sier han ifølge The Independent.

- Hadde du skyldfølelse over å være med i Waffen-SS?, spør Frankfurter Allgemeine i sitt intervju.

- Under krigen? Nei. Men senere har skyldfølelsen tynget meg som skam, svarer Grass.

Boka heter «Beim Häuten der Zwiebel» og kommer ut i september.

I Norge er det Gyldendal som gir ut Grass\' bøker. Vi kommer tilbake til om og eventuelt når Grass\' bok er tilgjengelig på norsk.

Les mer om saken:

<B>LIKER IKKE SELSKAPET:</B> Æresborger Lech Walesa i Gdansk mener at Grass må gi fra seg sitt æresborgerskap i samme by.