Giantoman fra Georgia

MOSKVA (Dagbladet): Den som besøker Moskva, kan neppe unngå byens nye blikkfang, Peter den store-monumentet, som ruver 40 meter høyt med sin sentrale plassering ute i elveløpet - ikke langt fra den gjenoppbygde Kristus Forløserens katedral.

  • Gigantomane ambisjoner har ridd russiske kunstnere og deres oppdragsgivere siden revolusjonen, men de fleste prosjekter strandet på modellstadiet.
Det gjelder både konstruktivisten Tatlins tårn for Den tredje internasjonale fra 20-åra som skulle rage høyere enn Eiffeltårnet i Paris, og det klassisistiske Sovjetenes Palass fra slutten av 30-tallet. Troikaen Boris Iofan, Vladimir Gelfrejk og Vladimir Tsjuko planla det 300 meter høyt - kronet av en 100 meters Lenin-figur. Selv den tidligere undergrunnskunstneren Ernst Neizvestnij har i sitt USA-eksil planer om å lage en gigantisk versjon av hovedverket «Menneskenes hjerte».

  • «Stålmannen» Stalin kom på sitt høyeste opp i 30 meter, men Sergej Merkurovs statue i betong fra 1939 er heldigvis revet.
Samme skjebne ønsker nok mang en moskovitt for Zurab Tseretelis Peter den store-monument, men den georgiske kunstneren kan trygt imøtese framtida for sin bronsegigant så lenge som Juri Lusjkov sitter i Moskvas ordførerstol. Ja, sikkert lenger, ettersom den 68-årige Tsereteli - i dag også leder av det russiske kunstakademi - har lang trening i å holde seg inne med makthaverne. Han var et stort navn også i Sovjet-tida, noe undertegnete kan bevitne etter å ha besøkt hans palass av en eiendom under en internasjonal kunstkritikerkongress i Tbilisi for 13 år siden.

  • Monumentet med tsarskikkelsen plassert på et stilisert seilskip og over en sokkel med flaggprydete skrogformer er ikke bare ute av proporsjon, men bærer også tydelig preg av å være blåst opp til sitt gigantformat.
Det minner mest om en forvokst kitschdekorasjon i utallige tonn bronse. Den likner dessuten et Columbus-monument Tsereteli laget for en by i USA, og mannen med æresambassadørtittel fra FN har også skaffet seg andre utenlandske oppdrag.

  • Peter den store hadde Vesten som læremester, og gjorde - som Peter Normann Waage har skrevet - alt for å «bende, bryte og brekke det veldige russiske rike i vestlig retning».
Slik kan Tseretelis monument over den sjøfarende tsar symbolisere Putins nye navigering på verdenskartet. Men for moskovitter flest er nok den rå herskeren først og fremst mannen som ydmyket deres by ved å gjøre St. Petersburg til hovedstad.