Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gibson anklages for rasisme - igjen

Men denne filmen skal redde mannes karriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mel Gibsons antisemittiske fyllerør kunne fort ødelagt karrieren hans. Nå er han imidlertid tørrlagt, og klar med sin nye film «Apocalypto» (USA-premiere fredag).

Det store spørsmålet i Hollywood er imidlertid om kinogjengerne er klare for å tilgi.

- Alle har veldig dårlig hukommelse når det gjelder kjendiser. Hvis folk elsker filmen, tror jeg ikke de vil late som om de ikke likte den på grunn av noen tåpelige kommentarer. Om filmen er bra, vil den også gjøre det godt på kino, sier bransjeveteran Bernie Brillstein til nyhetsbyrået AP.

- Rasistisk

Gibson selv har valgt å ligge lavt, og har gjort svært få intervjuer i forbindelse med filmen. «Apocalypto» er et blodig actiondrama om Maya-sivilisasjonens undergang.

I forbindelse med sin forrige film, kjempesuksessen «Passion of the Christ», valgte Gibson å vise filmen i en rekke kirker før ordinær kinopremiere. En liknende strategi er valgt denne gangen, og «Apocalypto» har allerede blitt satt opp i flere land i Sør-Amerika.

Der har ikke mottakelsen alltid vært like god.

- Gibson gjentar en fornærmende og rasistisk påstand om at Maya-folket var brutale mot hverandre lenge før europeerne kom, og at de derfor fortjente, eller faktisk behøvde, å bli reddet, sier Ignacio Ochoa, direktør ved Nahual Foundation, til nyhetsbyrået Reuters.

Modige valg

Mange amerikanske kritikere har likevel vært svært positive. «Apocalypto» baserer seg stort sett på helt ukjente skuespillere, og dialogen foregår på yucatec. Amerikanerne må derfor finne seg i å lese undertekster, som de også måtte med «Passion of the Christ».

George Miller, som regisserte Gibson i «Mad Max»-filmene, tror ikke han gaper over for mye.

- Mel har en enorm lidenskap for å skrive og for å lage filmer. Alt han gjør er interessant. Han er definitvt modig som filmskaper, noe jeg tror «Apocalypto» kommer til å bevise, sier han til AP.

At presset på Gibson uansett er stort, er PR-rådgiver Michael Levine overbevist om:

- Hvis filmen flopper, vil det bety at Gibson får et stempel det er vanskelig å kvitte seg med. Dette er et spørsmål om liv eller død for ham. Og selv om filmen skulle bli en kjempehit, tror jeg folk vil glemme alt. Men jeg tror det vil hjelpe.

BAK KAMERA: Mel Gibson har vunnet Oscar for «Braveheart». Gjentar han bedriften med «Apocalypto»?
Hele Norges coronakart