Gibsons robot-gitar stemmer seg selv

- Hjælp, sier Ronny Le Tekrø.

(Dagbladet.no): Gitarprodusenten Gibson har tatt et lite kvantesprang og laget noe de selv kaller en robotgitar, melder nyhetsbyrået Reuters på MSNBC.com.

Gitaren holder seg stemt selv etter at du har skiftet strenger, og har også seks innebygde lydinnstillinger, som du skrur på med et knepp.

Gibson Guitar melder at de har brukt 15 år på å utvikle «Les Paul Robot Guitar», som kommer i et begrenset antall neste måned.

Men er det en god ide?

- Du blir ikke noen bedre gitarspiller av dette, men en gjennomsnittlig flink gitarist vil få tilgang til noen sofistikerte innstillinger, sier Gibson-sjef Henry Juszkiewicz til nyhetsbyrået Reuters.

De seks forhåndsinnstillingene er laget for å få fram lyden fra blant annet Rollings Stones-låta «Honky Tonk Women» og Jimi Hendrix\' «Voodoo Child» i tillegg til sound fra Joni Mitchell og Led Zeppelin.

Flere lesere har gjort oppmerksom på at disse endringene ikke er noen effektboks, men at gitaren stemmes om, slik at den har seks ulike grunnstemminger.

Gitarist Ronny Le Tekrø fra TNT, som driver sitt eget lydstudio på Toten, sier følgende når vi begynner å beskrive robotgitaren fra Gibson.

STEMEMER SEG SELV:  Gibsons nye robotgitar har også innebygd flere forhåndsdefinerte effekter. Foto: GIBSON
STEMEMER SEG SELV: Gibsons nye robotgitar har også innebygd flere forhåndsdefinerte effekter. Foto: GIBSON Vis mer

- Hjælp....

- Og så har den ferdige sounds innebygd, blant annet fra Rolling Stones og Jimi Hendrix og...

- Jeg kan ikke skjønner hvordan Gibson tør å ta i bruk Jimi Hendrix, han var jo Fender-gitarist, men nå begynner jeg å skjønne hvorfor Gibson-gitarene har begynt å bli så kjedelige, sier Tekrø.

Han foretrekker helt klart en småsur Fender fremfor den kommende robotgitaren.

- Nå er det veldig enkelt å velge. En fender med vibbarm og sure strenger vil alltid høres kulere ut, sier Ronny Le Tekrø.

For ordens skyld, Fender er altså gitarprodusenten bak smått legendariske Fender Stratocaster.

Gibson: Også for proffe gitarister

Men Gibson selv mener robotgitaren passer til amatører som har problemer med å holde gitaren sin stemt, samt profesjonelle som bruker teknikkere til å holde gitarene stemt i ulike tonearter under konsertene.

- Profesjonelle gitarister bruker svært mange ulike innstillinger og folk som hører på stjernene lurer på hvorfor de ikke klarer å gjenskape den samme lyden selv, sier Juzkiewics til Reuters.

Men det er flere enn Le Tekrø som er skeptisk.

- Beklager, men dette blir latskap, skriver en gitarfantast på nettstedet Ulitimate-Guitar.com.

Selv mener Gibson at robotgitaren er det største gitar-framskrittet på 70 år. Gitarene lages i et opplag på 4000 og salget starter 7. desember. Prisen, rundt 2500 dollar, altså 13-14.000 kroner.

PS: Om du har problemer med å stemme gitaren, er det mange hjelpemidler å få. Denne er så enkel at alle klarer det. Bare å plugge inn og skru.

Om du bare mangler noe å stemme mot, finner du det på web her.

Fremdeles interessert? Norske Luthman.no selger den og har nedtelling til hvor mange sekunder det er igjen til gitaren kommer...

LEKKER: Bildene av robotgitaren ser i det minste bra ut. I desember kommer den i salg.
<B>ALLTID STEMT: Og grønt lys betyr at den er stemt.