Giertsen til salgs

TV2 slipper seeransvaret for TVNorge. Nå starter dragkampen om Thomas Giertsen.

I går tjente Kåre Valebrokk og TV2 nærmere 20 millioner kroner ved å selge plateselskapet Norske Gram. Samtidig brukte de 365 millioner kroner for å kvitte seg med seeransvaret for TVNorge.

Scandinavian Broadcasting Systems, som eier 50,7 prosent av TVNorge, får nær 170 millioner av kjøpesummen. Resten går tilbake til TV2, som eier snaut halvparten av TVNorge.

Nå dropper TV2 også programavtalen med lillebror TVNorge. Dermed starter dragkampen om hvem som skal få bruke gullgutten Thomas Giertsen fra neste år.

Giertsen bestemmer

TV2 har i to år hatt ansvar for programsettingen, programinnkjøpene og flere av de store prosjektene på TVNorge-ruta. Flere TVNorge-stjerner har i realiteten arbeidskontrakt med TV2.

Thomas Giertsen er den heteste av høstens stjerner og kan bli en joker i TV2- TVNorge-skilsmissen. Ved nyttår står Giertsen fritt til å melde overgang til TVNorge, hvor hans to ukentlige programmer sendes.

TV2 kan komme til å tilby høyere lønn og bedre arbeidsvilkår. Og Giertsen kjenner sin egen markedsverdi. Det fikk TV2-forhandlerne merke i forkant av årets høstsesong. Thomas ble en dyr - men verdifull mann.

Men ved å tappe TVNorge for seermagneter - som Thomas - øker TV2 risikoen for nye rekordunderskudd i TVNorge, som de selv må dekke. I fjor var TVNorges underskudd 120 millioner kroner. TV2 måtte via sin eierpost på 49,33 prosent betale 58 av dem. Det er det beste argumentet for å ikke kuppe Giertsen.

Platesalg

EMI Norsk kjøpte i går det trondheimsbaserte plateselskapet Norske Gram med 18 ansatte for i underkant av 20 millioner kroner. Selskapet ble i 1993 startet av Gunnar Hordvik. Han solgte halvparten av selskapet til TV2 i 1995 og resten i 1997. Da TV2 kom inn i selskapet, hadde selskapet en omsetning på tre millioner kroner. I år forventes en omsetning på 58 millioner.

Oppkjøpet begrunnes med at EMI Norsk vil være markedsleder på norsk repertoar.

- Da Valebrokk signaliserte at han ville kvitte seg med slike selskap som oss da han ble TV2-sjef, så skapte det uro hos oss. I dag er vi derimot svært rolige - og fornøyde. EMI Norsk som eier er en fin løsning for oss, sier kreativ direktør Gunnar Hordvik.

Mister jobben

365 millioner kroner må TV2 ut med for å kjøpe seg fri fra den såkalte garantiavtalen med TVNorge. Av dette skal 335 millioner betales kontant, 30 millioner skal betales i form av reklame for TVNorge på TV2, og blir dermed ikke en reell utgift på 30 mill.

DRAGKAMP: Nå starter dragkampen om hvem som skal få bruke gullgutten Thomas Giertsen neste år.