Gift mann i trøbbel

Sentimentalt og klissete om fraskilt og nygift mann. Les flere bokanmeldelser

BOK: Tony Parsons er den engelske arbeiderklassegutten som for over 25 år siden ble pønkjournalist, for så å gjenoppstå som suksessforfatter av en myk (og sterkt selvbiografisk) roman om en alenefar. Det var «Mann og gutt», en underholdende og ganske klok roman, som kom på norsk for to år siden.

Kaotisk

Nå kommer fortsettelsen, «Mann og kone», og den holder på ingen måte samme nivå. Det er en sentimental og til tider nærmest klissete fortelling om en mann med et kaotisk følelsesliv.

Harry Silver har giftet seg med sin nye, amerikanske flamme Cyd. Han har problemer med å innrette seg, og det går heller ikke så bra med rollen som stefar for prøvelsen Peggy. Samtidig fortsetter dragkampen mellom Harry og ekskona Gina om 7-åringen Pat.

Dette er nærmest dagligdagse problemer for moderne menn, det ofte disharmoniske samspillet mellom min og din og vår familie hvor balansegangen foretas på slakk line. Den største trusselen er at Gina og hennes nye mann Richard («denne køddeballen») bestemmer seg for å flytte til USA. Men Harry klarer å lage mer rot: Han møter endelig drømmekvinnen, nemlig, og det er verken Cyd eller Gina.

Far og forbilde

Det sentimentale i «Mann og kone» kommer spesielt fram når Harry mimrer om sin døde far, en mann med stødig moral og uten antydning til å sluntre unna ubehagelig ansvar overfor sine nærmeste. Han var med andre ord et umulig perfekt forbilde for sin sønn.

Til Parsons' forsvar kommer humoren han og så mange andre engelske forfattere bruker for å veie opp for andre svakheter. Humorelementet i «Mann og kone» er først og fremst Eamon Fish, den irske tv-komikeren som Harry oppdaget, og som nå er på vei utfor med dop. I all sin elendighet fungerer han som et korrektiv til Harry med sine livstrøtte observasjoner.

SENTIMENTAL: Forfatteren Tony Parson skuffer i oppfølgeren til suksessromanen «Mann og gutt».