VIL IKKE INKRIMINERE KONA: Ifølge Cappelen har samboeren ikke ant noe om hvor pengene har kommet fra, og ikke visst noe om hva han har holdt på med.
VIL IKKE INKRIMINERE KONA: Ifølge Cappelen har samboeren ikke ant noe om hvor pengene har kommet fra, og ikke visst noe om hva han har holdt på med.Vis mer

Gift med mafiaen

Cappelens samboer er enten usedvanlig naiv eller en medskyldig familiemor.

Kommentar

Kyniske Gjermund Cappelen har gjennom åtte uker i retten bare virket oppriktig omsorgsfull når han har snakket om «kona mi». Mora til hans to yngste barn er den eneste han konsekvent har nektet å forklare seg om, og også grunnen til at han byttet navn fra Thorud. I går var det hennes tur til å vitne.

Samboeren entret rettssalen svartkledd fra topp til tå, i ei glinsende boblejakke med pelskant, lave støvletter med hæl, lue og bukse. Til og med neglelakken var svart. Åpenbart ubekvem med situasjonen tok hun ikke av seg noen av klærne, men inntok vitneboksen så tildekket at det mørke håret knapt var synlig.

Forklaringen var enda mer tilknappet. Som nær familie har hun rett til ikke å forklare seg, svaret på samtlige spørsmål var derfor det samme: «Det har jeg ikke noen kommentar til.»

I avhør har «kona» forklart noe mer til politiet, men hun nektet å uttale seg ytterligere etter at hun ble kjent med at de hadde lydopptak av henne. Hun vil ikke si noe som kan inkriminere henne selv og frykter for sin egen sikkerhet.

Spørsmålene ble derfor viktigere enn svarene i gårsdagens seanse. Vi fikk avspilt en telefonsamtale mellom herr og fru Cappelen fra dagen etter politiets fingerte tyveri fra hans hasj-lager. Da hadde Gjermund Cappelen nettopp møtt medtiltalte Eirik Jensen. Ingen navn nevnes i samtalen, men det er tydelig at storsmugleren ønsker hjelp som han ikke får. Samboeren er tydelig opphisset: «Herregud, jeg trodde han skulle hjelpe deg, jeg», sier hun i lydopptaket.

Den mafiadømtes samboer ville i går verken bekrefte eller avkrefte at «han» var politimannen Eirik Jensen. Siden hun nektet, bekreftet Gjermund Cappelen det etterpå for første gang selv. Ifølge ham skulle Jensen undersøke hvem som hadde stjålet hasjen.

Politimannens forsvarer Arild Holden fikk imidlertid fram et viktig poeng da han avslørte at Jensen ikke foretok seg noen ting for å finne ut av hva som hadde skjedd. Utskriftene fra politiets etterretningsregister Indicia er et av bevisene som ikke er lagt fram for åpen rett. De viser at Jensen den dagen foretok tre søk i registeret. Ingen av dem handlet om narkotika.

Ifølge hennes advokat, vet Cappelens samboer ikke mer om forholdet mellom de tiltalte enn at Cappelen og Jensen har kjent hverandre. Hun ville heller ikke kommentere dette i går. Den 41 år gamle kvinnen er siktet for heleri, men slapp løs etter ei tid i varetekt og det er ennå ikke tatt ut tiltale mot henne. Ifølge mannen har hun ikke ant noe om hvor pengene har kommet fra, og ikke visst noe om hva han har holdt på med.

I så fall er hun uvanlig naiv. Etter hennes vitnemål beskrev i går politiets revisor hvordan ekteparet veltet seg i luksus. Hjemmet deres var ved pågripelsen fullt av kontanter, smykker, klær og klokker verdt mange millioner kroner. De siste fem åra før dette dro de på feriereiser til steder som Maldivene, Dubai og Thailand. Bare flybilletter og hotellopphold kostet 4,2 millioner kroner. Telefonsamtalen vi fikk høre i går tyder dessuten på at hun visste om både hasjen, tyveriet og samarbeidspartnerne.

Sjansen er derfor stor for at kvinnen i virkeligheten er en medskyldig familiemor. Et av Cappelens første krav overfor politiet var at hun skulle slippes fri og få tilbake omsorgen for deres felles barn. Ennå er ikke saken hennes formelt henlagt. Nå lever hun på kode 6. I en slik situasjon er nok «ingen kommentar» best.