Gift på menyen

All mat inneholder gift.

VILLEDENDE: «Å bruke begrepet gift om de ytterst marginale restverdier av plantevernmidler som med svært avanserte målemetoder kan påvises i noen få norske matprodukter er like villedende som å hevde at norsk alkoholfritt øl er giftig fordi det inneholder spor av stoffet alkohol», skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
VILLEDENDE: «Å bruke begrepet gift om de ytterst marginale restverdier av plantevernmidler som med svært avanserte målemetoder kan påvises i noen få norske matprodukter er like villedende som å hevde at norsk alkoholfritt øl er giftig fordi det inneholder spor av stoffet alkohol», skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Dagbladet Magasinet, 10. august, bruker åtte sider for å fortelle leserne at halvparten av maten vi spiser inneholder gift.

«Sannheten» er mye verre: All mat inneholder gift - i alle fall med de kriteriene de to journalistene synes å legge til grunn.Å bruke begrepet gift om de ytterst marginale restverdier av plantevernmidler som med svært avanserte målemetoder kan påvises i noen få norske matprodukter er like villedende som å hevde at norsk alkoholfritt øl er giftig fordi det inneholder spor av stoffet alkohol. En hvilken som helst matvare, enten den er importert eller ikke, økologisk, biodynamisk eller konvensjonelt dyrket, inneholder hundrevis av kjemikalier som i gitte konsentrasjoner eller mengder kan være giftig. Ja, til og med dødelig.

De aller fleste stoffene er naturlig dannet, eller skyldes opptak fra naturlig innhold i jordsmonnet. Fokhol gård, som er profilert i nevnte oppslag, ligger for eksempel på svært produktiv jord av alunskifer. Slik jord inneholder ofte mye potensielt giftige tungmetaller, som til dels kan være radioaktive, og som tas opp av plantene som dyrkes der. At det ikke brukes mineralgjødsel i økologisk produksjon kan, på grunn av jordkjemiske mekanismer, være en forsterkende risikofaktor i så måte.

Faktum er at det i Norge er meget god kontroll på rester av plantevernmidler i mat og drikkevann. Kunnskapen og oversikten på naturlige stoffer med potensiell giftvirkning er imidlertid mangelfull. Det er en farlig villfarelse å tro at alt som er «naturlig» er av det gode.

Det er alvorlige temaer som tas opp i Magasinets artikkel om «Gift på menyen». Det er desto mer beklagelig at en presumptivt seriøs avis som Dagbladet skal bidra til slik villedende formidling som dette er eksempel på. Kanskje den største helserisikoen her er den unødige og feilaktige bekymringen Dagbladet kan bidra til å skape med sin artikkel.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.