Gift på pinner

Det er vel bare BBC som kan spenne opp sånne fremragende og brede dokumentarlerreter som vi så på NRK1 i går, i første del av serien «Krigen mot røyken».

Gjennom tre programmer tar BBC sikte på å fortelle oss sannheten om en av verdens mektigste industrier, tobakksindustrien, som omsetter for 1500 milliarder kroner i året, og om en av det 20. århundres største salgs- og merkevaresuksesser, sigaretten.

Daglig dose

I gårsdagens dokumentar ble de to verdenskrigenes betydning for sigarettens utbredelse brettet ut. Både i første og andre verdenskrig fikk soldatene sine ukentlige rasjoner med sigaretter. Og programmet viste hvordan den mektige tobakksindustrien gjennom alle år både har øvd politisk innflytelse samt imøtegått, og delvis underslått, forskningsresultater som viste sigarettens skadevirkning og sammenheng mellom røyking og lungekreft. Bare for å slå det fast: Poenget med sigaretter er å levere forbrukeren en daglig dose med det avhengighetsskapende, og giftige, stoffet nikotin. Når du er avhengig, må du kjøpe tobakksindustriens lille pakke hver dag. Skjønt tobakksindustri; den moderne sigaretten er først og fremst en kompleks kjemikaliemiks, eksperimentert fram av tobakksindustriens egne kjemikere.

At krigen mot tobakken har tatt tid, kom dokumentaren også inn på: Avgiftene fra sigaretter er gode å ha for statsbudsjettene.

Så du ikke del én av serien, bør du prøve å få med deg del to og tre. Tematikken fra serien dukker for øvrig også opp i en kommende kinofilm, «The Insider», med Al Pacino og Russell Crowe. Den forteller den virkelighetsbaserte historien om forskeren Jeffrey Wigrand. Han tok opp kampen mot tobakksindustriens mørklegging av egne negative forskningsresultater, og ble knust av de mektige kreftene.

Jaglands pappa

Per Ståle Lønning diskuterte medias heksejakt på Thorbjørn Jagland i sitt «Sentrum» på TV2. Med VGs sjefredaktør Bernt Vi-gjør-aldri-feil Olufsen, pressegeneralsekretær Per Edgar Kokkvold og Ap's Thorbjørn Berntsen i panelet, ble det mest skyttergravspoenger og lite analyse og reell meningsutveksling. Thorbjørn Jaglands far var også gjest. Han fortalte om «anti-Jagland-kampanjens» menneskelige omkostninger. Det er også en side av saken som media bør bringe, selv om den riktige settingen for et slikt viktig budskap neppe er et debattpanel i et TV-studio.