Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Giftalarm ved Astrup Fearnley-museet

Kreftfremkallende gass funnet i Damien Hirst-kunst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astrup Fearnley-museet i Oslo har 12-15 kunstverk av den britiske kunstneren Damien Hirst.

Dypt alvorlig To av dem har beholdere med mange hundre liter formalin. Selv om det er funnet lekkasje på andre Hirst-installasjoner, er det ukjent om giftig formaldehydgass lekker fra disse verkene.

- Dette tar vi på dypeste alvor, sier daglig leder ved museet, Gunnar Kvaran.

- Vi fikk en melding i går om at det er oppdaget gasslekkasjer fra Damien Hirst-kunst ved Tate Modern-galleriet i London. Nå må vi undersøke om det også gjelder vår kunst, sier Kvaran til Dagbladet.

Kreftfremkallende Det er målt ti ganger så høye konsentrasjoner av den kreftfremkallende gassen i området rundt Damien Hirst-installasjonene som britiske myndigheter har som absolutt høyeste grenseverdi.

- Dette kom veldig overraskende på oss, sier Kvaran og legger til:

- Vi har regelmessig vedlikehold av formalintankene, og har ikke registrert noen lekkasje. Men vi har kontaktet fagfolk som skal undersøke og ta luftprøver. Dette må vi til bunns i.

Halv ku - halv kalv Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen stenger ikke museet av den grunn. De håper at resultatet av undersøkelsen kan være klar en gang i neste uke.

- Vi har hatt de to formalin-installasjonene i 20 år, sier Kvaran.

UNDERSØKER: Kan disse installasjonene legge giftig gass?
UNDERSØKER: Kan disse installasjonene legge giftig gass? Vis mer

Det ble målt helsefarlige verdier rundt «Mother and Child (Divided)», som består av en halv ku og en halv kalv i hver sin glassbeholder. En tilsvarende installasjon er å finne på Astrup Fearnley.

- Vi har også tatt kontakt med Damien Hirst, som skal være informert. Vi regner med å få en uttalelse fra kunstneren, sier Kvaran.

GIFTIG KUNST: «Mother and Child divided» er av Damien Hirst-installasjonene som kan lekke kreftfremkallende gass. Her ser vi verket sammen med tidligere direktør ved Astrup Fearnley Museet, Hans-Jakob Brun. Foto: Dagbladet
GIFTIG KUNST: «Mother and Child divided» er av Damien Hirst-installasjonene som kan lekke kreftfremkallende gass. Her ser vi verket sammen med tidligere direktør ved Astrup Fearnley Museet, Hans-Jakob Brun. Foto: Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!