Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gigant- Gro i ny revy

En tre meter høy statue av Moder Gro er et samlende punkt i nynorskrevyen «Tusen år og like blid» på Det Norske Teatret. Torsdag braker det løs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tegneren Steffen Kverneland (35), som for tida morer Dagbladets lesere med sine amputerte klassikere, har tegnet scenografien til revyen.

- Første gang jeg så Gro-statuen følte jeg meg som Tommeliten. Hun var så svær!

I et par måneder tegnet Steffen dag og natt for å bli ferdig.

- Det meste er gjort i halvsøvne og kafferus. Etter hvert som jeg leverte tegningene til teatret, laget scenograf Martin Musto rekvisittene.

Stakkars sauer

Det var manusforfatterne Ragnar Hovland og Are Kalvø som tok kontakt med Steffen.

- Scenografien har vi utarbeidet i fellesskap. Vi har samme humor, og jeg var begeistret for forslagene deres. Gro er jo en selvfølgelig del av enhver historisk oppsummering. Og jeg har tegnet masse sauer. De får gjennomgå av bondestanden, stakkars. Akkurat det tenker jeg mye på for tida.

Haugesunderen Steffen er en av landets mest etablerte tegneseriekunstnere. I høst laget han Norges første tegneserieopera, og han ga ut boka «Ikkje» sammen med Jan Erik Vold.
- Det er litt merkelig å komme inn i varmen til de etablerte institusjonene, som Dagbladet og Det Norske Teatret. Men jeg har ikke forandret meg, det er de ytre tingene som i større grad aksepterer det jeg gjør, sier Steffen.

Spente og slitne

På Det Norske Teatret er stemningen forbausende rolig, tatt i betraktning at det bare er ei knapp uke til premieren.

- Det er bare utenpå, forsikrer instruktør Ivar Tindberg.

- Jeg sover i hver fall ikke om natta. Enten er jeg kjempeoptimist eller så er jeg sikker på at det hele går til helvete. Uansett blir det lite søvn.

- Klart vi er nervøse, sier Are Kalvø. - Og slitne.

- Nå er vi inne i den siste fasen, med kutting og strykninger. Forestillingen er altfor lang. Men jeg har en god magefølelse, sier Tindberg.

Alle de som blir imitert er invitert til premieren.

- Men Gro kommer visst ikke, forteller Are Kalvø. En smule skuffet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!