Gigant i mørkets hjerte

En amerikansk barbar for vår tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: William Vollmann er en mann av mange ord. Ord som rafser, sliter og sprenger. Ord som vil prege den som leser.

Vollmanns første bok på norsk er endelig her, for øvrig nok en finfin utgivelse fra Damm, som for tida tar tempen på amerikansk litteratur presist som et tarmtermometer.

Undergangen

«13 fortellinger & 13 gravskrifter» er en samling fortellinger og deliberasjoner, et drøyt snes skriftstykker om desperate eksistenser som har tråkka utfor stupet og henger som Bippe Stankelbein i lufta i et fånyttes forsøk på å neglisjere tyngdekraften og utsette undergangen.

Handlingen strekker seg over hele lokasjonsbarometeret fra Bangkok til Las Vegas med mellomstopp i Vietnam, Alaska, Hawaii og Mexico, og skillet mellom diktning og virkelighet, eller reportasje om man vil, er som så ofte hos Vollmann, opphevet.

Elefantballett

«13 fortellinger & 13 gravskrifter» kan kanskje best beskrives som en belletristikk trøkk seksten levert med en ballettdansers tåspissfølelse og en elefants uanfektede kraft. Vollmanns ensemble er et marginalenes pulpitur; her konfronteres vi med prostituerte, snauskaller, junkier, halliker, våpengærninger og andre utsatte eller aparte individer som oppfatter skråplanet som vannrett og lever i håpet om at neste reise, neste eksess endelig vil lede til visdommens palass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer