<strong>Leverer gode tjenester:</strong> Det er bevist i så mange sammenhenger at mange små kommuner leverer gode tjenester, skriver Sigrun Wiggen Prestbakmo. Foto: Privat.
Leverer gode tjenester: Det er bevist i så mange sammenhenger at mange små kommuner leverer gode tjenester, skriver Sigrun Wiggen Prestbakmo. Foto: Privat. Vis mer

Gigantomanien har rammet regjeringen så hardt at de har glemt «hvorfor»

Det er ikke skjebnetro og trusler som skal styre utviklingen av våre lokalsamfunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Betyr det noe om du stemmer i lokalvalget? Når kommuneøkonomien er anstrengt, stortingsflertallet vil bestemme over kommunegrensene, bedriftsstyrer hersker over ambulanseberedskapen og spesialisthelsetjenestene. Når politidirektørene skal styre hvilke lensmannskontorer som får overleve. Når gigantomani har rammet regjeringen så hardt at de har glemt «hvorfor», men fastholder at stort er best. Betyr min og din stemme noe?

Ja, våre stemmer betyr noe, denne gangen mer enn noen. Det er ikke skjebnetro og trusler som skal styre utviklingen av våre lokalsamfunn, det er lokalt folkevalgte med fremtidstru og vilje til å satse. Det er ikke tid for å kapitulere, akseptere og underkaste seg ideene om at størst er best.

Det er bevist i så mange sammenhenger at mange små kommuner leverer gode tjenester, at lokalsamfunn som f. eks. Salangen i Troms kan ha fantastiske muligheter som handelssted, at nærhet og lokalkunnskap betyr enormt mye i lokalt beredskapsarbeid, og at store nasjonale utfordringer, som bosetting av flyktninger, kan løses ved hjelp av kompetanse og engasjement i de små lokalsamfunn. Lokalsykehus HAR god kvalitet, bare de får anledning til å utvikle seg, og ikke minst får beholde akuttkirurgien.

Kompetanse og kapasitet i kommunene er viktig for å levere gode tjenester og være gode samfunnsutviklere. Kommunesammenslåing og flytting av kommunegrensen er svaret på framtidas utfordringer, sies det. Men hvordan i all videste verden skal kapasitet og kompetanse komme strømmende til Salangen, bare fordi vi flytter kommunegrensen noen mil?

Det er en forutsigbar og godt innrettet kommuneøkonomi som sikrer kapasitet og kompetanse, også i distrikts-Norge. Utredninger i vårt område viser at kun brutal nedstyring og sentralisering vil gjøre de større kommunesammenslåingene økonomisk bærekraftige. Det vil bety at folk etter kort tid må flytte til tjenestene, fremfor at tjenestene vil ligge der folk bor. Vi kan alle lese dette, men de skjebnetro ser ingen vei utenom.

Senterpartiet vil det annerledes. Vi vet at det trengs et annet stortingsflertall om to år, for å sikre et inntektssystem som gir muligheter for alle kommuner til å utvikle seg. Som sikrer at staten betaler for de tjenestene de bestiller hos kommunene. Som vil trygge det lokale sjølstyret. I mellomtiden trengs det lokalpolitikere og ordførere som tør og kan kjempe for lokalsamfunnet, som vil trosse skjebnetroa og gjøre sine egne valg for sitt lokalsamfunn. Du finner mange gode kandidater på Senterpartiets lister rundt om i landet. Senterpartiet i Salangen har samlet ildsjeler med arbeidskapasitet og fremtidstru på lista. Vi skal dyrke de positive kreftene i vårt lokalsamfunn, bekjempe skjebnetroa og la innbyggerne i Salangen selv få forme framtida.

Det betyr noe om du stemmer. Det betyr noe hva du stemmer. Denne gangen skal du vurdere Senterpartiet. Vi vil at lokalsamfunnet skal forme framtida sjøl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer