Gigantselskap utfordrer VG-lista

ACNielsen vil lage hitliste.

(Dagbladet.no): Den norske avdelingen av ACNielsen jobber med å skape et alternativ til VG-lista.

Arbeidet er kommet langt, skriver Dagens Næringsliv.

Krav om konkurrent

Avisa har i en rekke oppslag denne uka satt fokus på det mange oppfatter som betydelige feil og mangler ved lista.

- Behovet for en alternativ liste har blitt aktualisert den siste måneden. Vi vurderer markedet, sier marketing director Knut Gartland i ACNielsen Norge til Dagbladet.no.

En rekke dagligvareforretninger, kiosker og bensinstasjoner rapporterer salget av underholdningsartikler til AC Nielsen.

- Vi har foreløpig ingen avtaler med platebransjen, opplyser Gartland.


En rekke aktører i norsk platebransje har etterlyst at det kommer et alternativ til VG-lista, som utarbeides av GGF (en interesseorganisasjon for de største plateselskapene).

VG-VINNER: Ane Brun var en av fjorårets store vinnere på VG-lista - både som soloartist og sammen med Madrugada på låta «Lift Me». FOTO: SCANPIX
VG-VINNER: Ane Brun var en av fjorårets store vinnere på VG-lista - både som soloartist og sammen med Madrugada på låta «Lift Me». FOTO: SCANPIX Vis mer

Nå ser det ut til at de får viljen sin.

- Skal ha en liste må vi sikre at den får troverdighet. Den må gi et resultat vi kan stå inne for, sier Gartland.

Lang erfaring

ACNielsens søsterselskap Nielsen Soundscan utarbeider Billboard-lista i USA, og ifølge DN lager Nielsen Music Control den offisielle hitlista i 18 land.

GGF kjøper selv tall av Nielsen Soundscan til VGs nedlastingsliste, som publiseres på onsdager.

- Vi er inne i en fase der vi evaluerer alle sider ved situasjonen. Hvem som er aktuelle mottakere av en slik tjeneste er også et åpent spørsmål, sier Gartland.

ACNielsen vil ifølge Dagens Næringsliv snart ta kontakt med platekjedene Free Record Shop, Platekompaniet og Musikkverket i et forsøk på å få til et samarbeid.

Nyansatt IFPI-direktør Marte Thorsby står fast på at de har størst kompetanse på dette området.

- Vi vet at det er mange land som gjør det slik. Vi har valgt å holde det her, fordi vi mener vi er best på dette i Norge, sier hun til Dagens Næringsliv.