Spira er død:

Gikk bort: - Han var et geni

Hiphop-artisten Steffen Falchs nye album skulle bli hans gjennombrudd. Like før utgivelsen gikk han bort, bare 34 år gammel.

DØD: Steffen Falch, bedre kjent som Spira, døde bare 34 år gammel. Foto: Tarjei Krogh.
DØD: Steffen Falch, bedre kjent som Spira, døde bare 34 år gammel. Foto: Tarjei Krogh. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

34 år gamle Steffen Falch, bedre kjent under artistnavnet «Spira», gikk bort mandag, bare 34 år gammel.

Lokalavisa Toten Idag har snakket med familien til artisten fra Bøverbru, som bekrefter hans bortgang.

- Vi er i sjokk og i dyp sorg. Jeg har ingenting mer å si nå, sier bror Stian Falch til lokalavisa.

På sosiale medier renner det inn varme kondolasjoner til familien, blant annet fra store norske artister.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Falchs bror uten hell.

- Betyr mer enn penger

Falch har jobbet med noen av de største skandinaviske hiphop-navnene. Hans nyeste album «Oppturer/nedturer» skulle gjøre ham klar for et større publikum, står det i pressemelding gitt ut i sammenheng med hans nyeste singel. Falch selv har uttalt at musikken har reddet livet hans.

Til Oppland Arbeiderblad sa han tidligere i år hva han syntes om tilbakemeldinger på musikken sin.

- Jeg får daglig høre hvor mye musikken betyr for folk. Det betyr mer enn både penger og en plass i stolen hos Lindmo.

En av dem han har jobbet med er Johnny Engdal Silseth, kjent som artisten Jaa9. I går delte han sin sorg over tapet av Falch.

- RIP Spira, skrev han på Twitter.

- Høyt ansett

Hiphop-kjenner og programleder for musikkprogrammet XO Hiphop på Radio Nova, Christian Teisnes, hadde jevnlige besøk av Falch i radiostudio. Teisnes beskriver vennen som en av de mest produktive artistene han har møtt. At han alltid hadde et prosjekt på gang, at han alltid løp fra studio til studio.

- Jeg skulle gjerne sett at han fikk mer anerkjennelse mens han var i live. Men jeg tror den store katalogen hans kommer til å leve evig. Han lagde veldig tidløs musikk, forteller Teisnes til Dagbladet.

Spesielt trekker han fram de sårbare låtene Falch ga ut.

- Rent tekstuelt hadde han en helt unik evne, fortsetter han.

Falch berømmes for å ha satt innlandet generelt, og Toten spesielt, på kartet. Til tross for at Falch ikke rakk å bli et veldig stort navn, forteller hiphop-kjenneren at artisten var høyt ansett i hiphop-miljøet.

- Katalogen hans snakker for seg selv. Han har samarbeidet med noen av de største navnene, og var høyt respektert. Spesielt var han respektert for den vanvittige driven han hadde, sier Teisnes.

Trist

Blant navnene Falch har samarbeidet med finnes Tommy Tee, OnklP, Joddski og Johan Larsson. I tillegg gjorde han spillejobber med internasjonale navn som The Game, Xzibit, Busta Rhymes, og norske helter som Karpe Diem, Madcon, Klovner i kamp og Herreløse, skriver Toten Idag.

MISFORNØYD: Den svenske hiphop-artisten Timbuktu satte ikke pris på å få spørsmål om debatten rundt den nye låta hans under Nobelkonsertens pressekonferanse. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Musikken og alle de sterke tekstene du har lagd lever for alltid. Din produktivitet var stor og energisk. Hvil i fred Spira», skriver Larry Bringsjord i MTG Music, Falchs tidligere plateselskap.

- Et geni

Musikkprodusent Kim Morten Mohn har samarbeidet med Falch en rekke ganger, blant annet produserte de plata «Var det verdt det?» sammen. Mohn beskriver det som et «stort tap av et undervurdert geni».

- Han var en skjult skatt. Han var så ærlig smart i alt han gjorde. Han var aldri redd for å prøve noe nytt. Det var viktigere for ham å være trofast til kunsten enn å følge en hiphop-norm, sier Mohn til Dagbladet.

GODE VENNER: Kim Morten Mohn og Steffen Falch. Foto: Privat
GODE VENNER: Kim Morten Mohn og Steffen Falch. Foto: Privat Vis mer

Falch skrev og framførte alle tekstene sine på dialekt. Det var viktig for totningen, forteller musikkprodusenten.

- Da vi arbeidet med «Var det verdt det?»-skiva kom vi opp med begrepet «innlandsrasister». Det finnes mange fordommer mot folk med dialekter, kanskje spesielt totninger. Derfor ble det enda viktigere for ham å gjøre det på dialekt, selv om det kanskje hadde en mindre bred appell.

Mohn beskriver også Falch som en av sine nærmeste venner. De tilbrakte mange hundrede timer i Indunsfellas studio under produksjonen av plata, og nå kan han ikke få skrytt nok av kompisen.

- Han var innovativ og unik, og en helt briljant lyriker. Jeg håper flere får gleden av å oppdage og oppleve genialiteten hans, fortsetter Mohn.

Dagbladet har ikke fått bekreftet dødsårsaken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer