FORNØYD VINNER: - Dette er helt absurd, sier Carl Espen etter å ha vunnet MGP med god margin. Det var jevnt mellom de fire gullfinalistene, helt til Vestlandet som siste landsdel til å røpe sine stemmer sikret 31-åringen en solid seier.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORNØYD VINNER: - Dette er helt absurd, sier Carl Espen etter å ha vunnet MGP med god margin. Det var jevnt mellom de fire gullfinalistene, helt til Vestlandet som siste landsdel til å røpe sine stemmer sikret 31-åringen en solid seier. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Gikk fra å være ukjent håndverker til å vinne MGP

Carl Espen ble nummer én.

OSLO SPEKTRUM (Dagbladet): Da er den norske MGP-finalen over, og TV-seernes stemmer er talt opp. 

Carl Espen Thorbjørnsen (31) vant den norske finalen med låta «Silent Storm», og skal dermed representere Norge i den europeiske finalen i København i mai. 

- Dette er helt absurd. I kveld skal vi feste, sier årets MGP-vinner fornøyd til Dagbladet. 

Vurderer permisjon Han forteller at nervene var under kontroll i kveld, mer enn under semifinalen forrige uke i alle fall. Men han turte ikke håpe på seier.

- Det har vært utrolig gode bidrag i år, gode låtskrivere og utrolig gode artister, sier han.
  
Han beskriver MGP-deltakelsen som «en helt fantastisk reise», og har planer om å jobbe hardt med musikken framover. 

- Jeg kommer kanskje til å ta permisjon fra jobben min, selv om jeg er veldig glad i den. Jeg kommer til å holde på jobben min, sier 31-åringen som til vanlig jobber som salgskonsulent. 

Rørt låtskriver Carl Espen var storfavoritt før kveldens finale. Av alle de ni finalelåtene, var hans ballade den mest streamede på Spotify, og flere tidligere MGP-vinnere og eksperter hadde tro på at han skulle vinne.

Låta er skrevet av Carl Espens kusine, Josefin Winther.

- Jeg er så stolt av Josefin, hun er så utrolig god og flink. Det hadde aldri gått uten henne. Hun skal ha mye av æren, det er hennes sang, dette, sier Carl Espen.

Josefin legger ikke skjul på at hun ble svært rørt over seieren:

- Jeg tror ikke jeg har flere tårer igjen, sier hun under sendinga. 

- Han er så fantastisk modig, sier hun om Carl Espen.

Solid seier Dette var den eneste ballade i årets finale, og det var åpenbart et litt roligere bidrag det norske folk ønsket seg.  31-åringen fra Vestlandet ledet etter at stemmene fra andre landsdel var lest opp, og holdt den knappe ledelsen hele tida. 

Da Vestlandets stemmer ble lest opp til slutt, var det ingen tvil: Med rundt 12 000 flere vestlandske stemmer enn Linnea Dale, som fikk andreplassen, var seieren et faktum. 

- Jeg er så takknemlig for at Vestlandet har mobillisert så til de grader. Jeg er stolt av å være vestlending nå. Jeg må gi en hilsen både til Bergen og Osterøy - tusen takk for alle stemmer, sier Carl Espen.

Totalt fikk Carl Espen 53 712 stemmer fra tv-seerne. Linnea Dale fikk nest flest med sine 39 086. Mo og låta «Heal» sikret seg tredjeplassen, og Knut Kippersund Nesdal fikk fjerdeplass i kveld.

EN GOD NUMMER TO: Linnea Dale fikk andreplass i Melodi Grand Prix 2014. Foto Nina Hansen / Dagbladet
EN GOD NUMMER TO: Linnea Dale fikk andreplass i Melodi Grand Prix 2014. Foto Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Dermed er det altså Carl Espen som skal representere Norge i Eurovision i København om knappe to måneder.

Det synes han er en stor ære, og kanskje kan han også ta med seieren hjem?

- Folk sier at det kanskje er på tide at det er en ballade som vinner, men det er umulig å si hvordan den blir tatt imot. Selv om jeg allerede har fått mange positive tilbakemeldinger fra Europa. 

  Vant semifinalen  Forrige søndag gikk han videre til MGP-finalen med aller flest stemmer.

Han gikk fra å være en totalt ukjent håndverker fra Osterøy utenfor Bergen, til å bli den som kritikerne og ekspertene har hatt størst tro på før gårsdagens finale. Låten var også den som hadde klart flest avspillinger via strømmetjenesten Spotify i finaleuka.

Thorbjørnsen har allerede hanket inn platekontrakt, og har lenge drømt om å satse på musikken uten å ha hatt den rette sjansen til det.

TREDJEPLASS: Mo og låta «Heal» fikk tredje flest stemmer i år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TREDJEPLASS: Mo og låta «Heal» fikk tredje flest stemmer i år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han kommer i fra Osterøy uten for Bergen, og jobber i dag som salgskonsulent hos Hole Glass. Han har bakgrunn som infanterijeger og har tjenestegjort i Kosovo.

- Vanvittige motsetninger Ettersom det er klassifisert informasjon, kan han ikke si så mye, men tidligere denne uka sa han følgende:

- Det dreide seg om vakt og sikring i felt. Det var en lærerik opplevelse for en fra trygge Norge å se hvilke vanvittige motsetninger som eksisterer i et land som ikke ligger så langt unna vårt eget, sa han til Dagbladet tidligere denne uka.

Han så mye fattigdom, og forteller at det han opplevde ga livet et større perspektiv.

Etter seks måneder i landet der det hersker en skjør fred mellom den kosovoalbanske majoriteten og den serbiske minoriteten, reiste han hjem til arbeidsløshet og søvnløse netter.

- Jeg har ikke slitt med traumer, men som så mange andre ble det en måned med søvnproblemer i overgangen mellom det militære og det sivile samfunn. Jeg brukte nettene på fotohobbyen min; gikk rundt i Bergens gater og tok bilder. Det gjorde jeg så ofte at politiet la merke til meg, og en natt ble jeg stoppet av en patrulje som lurte på hva i alle dager jeg drev med. Da jeg fortalte at jeg hadde tjenestegjort i Kosovo og slet med å få sove, lot de meg gå med et klapp på skulderen, sier sangeren, som ikke har kjæreste, men som drømmer om å få barn.


FJERDEPLASS: Knut Kippersund Nesdal ble nummer fire. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FJERDEPLASS: Knut Kippersund Nesdal ble nummer fire. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
CARL ESPEN-TSKJORTER:  I Oslo Spektrum er det blitt solgt blant annet singler, buttons og t-.skjorter med Carl Espen-foto på i kveld. Ingen andre artister har hatt salgsbod, og det meldes om at trafikken ved boden har vært stort og at det er blitt solgt merchandise for flere tusen kroner i løpet av kvelden. Foto: Merete Skogrand / Dagbladet
CARL ESPEN-TSKJORTER: I Oslo Spektrum er det blitt solgt blant annet singler, buttons og t-.skjorter med Carl Espen-foto på i kveld. Ingen andre artister har hatt salgsbod, og det meldes om at trafikken ved boden har vært stort og at det er blitt solgt merchandise for flere tusen kroner i løpet av kvelden. Foto: Merete Skogrand / Dagbladet Vis mer