Gikk i tide

Ingen kunne forstå at nyhetsdirektør Tom Berntzen kunne bli sittende som nyhetsdirektør i NRK. Til sist forsto han det vel ikke selv engang. Han rakk å gå før en ny sjef måtte be ham.

Berntzen reddet av bestevennen

De største overskridelsene i NRK-regnskapene i fjor var det Tom Berntzens NYDI-divisjon som sto for.

Dermed måtte den samme avdelingen i 2001 bli den flinkeste gutten i klassen på innsparinger - tøffe, reelle innsparinger som både vil synes og merkes. De innsparingsvedtakene var Berntzen like med på som overskridelsene i fjor. Nå slipper han å prøve om han hadde autoritet nok igjen til å få dem gjennomført.

Det har stormet rundt Berntzen lenge. NYDI-avdelingen har vært preget av stadige, for ikke å si evige omorganiseringer og oppsigelser. I fjor mistet han en lang rekke av sine mellomledere - daesa opp sine stillinger i forskjellige former for protest, og det på rekke og rad. Sjefer som bruker flere penger enn de har på driften, oppnår i det minste som oftest å bli populære hos sine nærmeste underordnede - om ikke hos sine overordnede. Med Berntzen har det fungert motsatt - selv om mellomlederne sa opp og budsjettene sprakk, støttet Førde igjen og igjen sin nyhetsdirektør - helt til Berntzen og NYDI ble satt under økonomisk administrasjon i september, da Kjersti Nortvedt ble satt på for å få kontroll på økonomien.

Alle NRKs ledere har blitt bedt om å levere inn sine oppsigelser og søke sine jobber på nytt.

Tom Berntzen kan neppe ha vurdert sine sjanser til å få fortsette under en ny kringkastingssjef som særlig høye. Lysten til å kaste seg inn i en runde med beinharde budsjettkutt i 2001 kan heller ikke ha vært stor.

Da blir det forhåpentligvis hyggeligere i Berntzens nye jobb, som konserndirektør for medier i Terje Bogens Sponsor Service. Det er ingen liten ironi i at Bentzen nå begynner å arbeide i Sponsor Service, en bedrift som har tjent seg rik på de samme idrettsarrangementene som har gjort NRKs NYDI-divisjon raka fant. Vi får anta han spanderer lunsj neste gang han skal forhandle med NRK.