DEBATT

Smittevern

Gikk inn for en dødelig prioritering

Det er for galt at Folkehelseinstituttet (FHI) utsetter eldre og sårbare for smitte.

FØLER STOR SKYLD: De ansatte har gjort sitt beste, men er i mange institusjoner nektet tilgang til og bruk av smittevernutstyr som skulle ligge på «kriselager til sikkert påvist Coronasmitte», skriver tildligere smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FØLER STOR SKYLD: De ansatte har gjort sitt beste, men er i mange institusjoner nektet tilgang til og bruk av smittevernutstyr som skulle ligge på «kriselager til sikkert påvist Coronasmitte», skriver tildligere smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Line Vold, hevder i Dagbladet 25. april at rutiner for Coronasyke eldre og sårbare sykehjemspasienter «ikke er lagt om» og at de omfattende tiltakene – handler om primært «beskytte sårbare grupper som eldre».

Den 19. mars sto Line Vold sammen med helseminister Bent Høie om et notat om prioritering i helsevesenet og fortalte at syke Coronapasienter kunne overføres til sykehjem – fra sykehus- og ved behov, må en institusjon eller avdeling ved sykehjem omdefineres for behandling og omsorg til alvorlig eldre syke med Covid-19 infeksjon. I tillegg kom det klart fram at: «Pasienter i sykehjem som blir syke med Covid-19 må behandles i sykehjemmet.»

Dette førte til at sykehjem over hele landet måtte forberede seg på å ta imot flere Corona-pasienter fra primærhelsetjenesten og fra sykehus. Samtidig ville FHI og Vold gardere seg ved følgende melding: – Det er viktig at gode smittevernrutiner er på plass, fordi dette er en sårbar gruppe som vi er opptatt av å beskytte. Det er de som har høyest risiko for å utvikle alvorlig sykdom, og som har høyest risiko for å dø, sier Line Vold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer