VAR BLAKK: Jørn Hoel har selv erfart hvordan det er å måtte ta ekstrajobber for å få pengene til å strekke til
Foto: Nina Hansen/Dagbladet
VAR BLAKK: Jørn Hoel har selv erfart hvordan det er å måtte ta ekstrajobber for å få pengene til å strekke til Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

- Gikk med avisa for å overleve

Jørn Hoel synes ikke NAV er en god løsning for kulturarbeidere.

||| - Jeg har aldri satt mine bein innenfor et NAV-kontor. Hvis eneste løsning er å gå til NAV, må man jo det, men jeg syntes det ikke er en bra løsning for en kulturarbeider. Jeg burde sikkert ha gjort det mange ganger for helsas skyld, men jeg har i stedet jobbet ved siden av når det har vært litt trange tider, forteller Jørn Hoel.

Gjennom flere artikler har Dagbladet skrevet om norske skuespillere som går, eller har gått, på NAV for å klare seg økonomisk, dette gjelder også for musikere.

KORET OG VAR MUSIKKLÆRER: Anita Skorgan har forståelse for at andre artister må benytte seg av NAV, men har selv aldri mottatt støtte derfra.                                    - Jeg har heldigvis sluppet det, men jeg har til tider jobbet ved siden av artistkarrieren. Og jeg har fått støtte fra stipender. Det har reddet hele situasjonen for meg noen ganger. Jeg har koret på låter jeg ikke har likt, og jeg har jobbet som musikklærer for å spe på inntekten når jeg har hatt behov for det. 

Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
KORET OG VAR MUSIKKLÆRER: Anita Skorgan har forståelse for at andre artister må benytte seg av NAV, men har selv aldri mottatt støtte derfra. - Jeg har heldigvis sluppet det, men jeg har til tider jobbet ved siden av artistkarrieren. Og jeg har fått støtte fra stipender. Det har reddet hele situasjonen for meg noen ganger. Jeg har koret på låter jeg ikke har likt, og jeg har jobbet som musikklærer for å spe på inntekten når jeg har hatt behov for det. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

Hver måned er det i underkant av 79 helt eller delvis arbeidsledige musikere som hever dagpenger hos NAV. Det tilsvarende tallet for forfattere og skribenter er 105. Mens for skuespillere er tallet 134.

Himmelblåstjerna Edward Schultheiss, sommershow-aktuelle Janne Formoe og Cæsar-skuespiller Elin Sogn er blant noen skuespillere som forteller at de har mottatt eller mottar penger fra NAV for å spe på inntekten som frilanskuespiller.

Gikk med avisa Hoel har vært aktiv artist siden han var 20 år. Han bekrefter at svært mange musikere sliter økonomisk, noe han selv også har erfart.

- Da jeg var helt i startgropa hendte det at jeg ikke hadde penger til mat. Jeg kjørte rundt med Aftenposten om natta, og hadde mange ruter for å få nok penger til å overleve. Mange tror nok at musikeryrket er glam og godt betalt, men i virkeligheten er det mange som ikke har nåla i veggen.

Han ønsker at musikere skal få et sikkerhetsnett.

JOBBET SOM HJELPEPLEIER FØR SUKSESSEN: - Jeg har aldri bedt om fem øre i støtte. Jeg mener at kommersielle artister bør holde seg for gode til å motta støtte fra NAV, hvis de ikke klarer å tjene nok som artist får de finne en annen måte å tjene penger på, sier Åge Sten Nilsen. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet
JOBBET SOM HJELPEPLEIER FØR SUKSESSEN: - Jeg har aldri bedt om fem øre i støtte. Jeg mener at kommersielle artister bør holde seg for gode til å motta støtte fra NAV, hvis de ikke klarer å tjene nok som artist får de finne en annen måte å tjene penger på, sier Åge Sten Nilsen. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet Vis mer

- Det skulle vært en ordning som gjorde at artister og kunstnere hadde hatt en slags kunsterlønn i bunn. Nå er det markedsverdien som avgjør, og det kan være tøft å overleve i bransjen også etter man har slått igjennom. Hvis Norge vil ha et mangfolk av kunstnere og ikke bare de som er på topp for øyeblikket, må myndighetene snart ta grep, sier han.

- Stort nederlag Forfatterforeningens leder Anne Oterholm har selv erfart at norske forfattere går på NAV for å få økonomisk støtte.

- Jeg tror nok at mange av dem i statistikken ikke er skjønnlitterære forfattere, men vi har fått noen henvendelser av medlemmer som har trengt hjelp fra NAV. Det er et stort nederlag for dem, forteller Oterholm. Hun presiserer at arbeidsledighetstrygd utbetales når forfatternes strøjobber svikter. En forfatter er selvstendig næringsdrivende, og kan ikke motta trygd fordi bokinntektene blir for små.

MALTE BÅTEN TIL RØKKE: — Jeg har holdt meg langt unna NAV, men jeg skjønner veldig godt at folk med kunstneryrket benytter seg av muligheten, sier Øivind Elgenes.
Han innrømmer at det noen ganger bare har vært så vidt at han har kunnet brødfø familien.
—For åtte år siden ga jeg ut en klassisk plate som ble totaltslaktet. Den ødela hele sommeren min, og jeg endte opp med å male båten til Kjell Inge Røkke. 

Foto: Erling Hægeland /Dagbladet
MALTE BÅTEN TIL RØKKE: — Jeg har holdt meg langt unna NAV, men jeg skjønner veldig godt at folk med kunstneryrket benytter seg av muligheten, sier Øivind Elgenes. Han innrømmer at det noen ganger bare har vært så vidt at han har kunnet brødfø familien. —For åtte år siden ga jeg ut en klassisk plate som ble totaltslaktet. Den ødela hele sommeren min, og jeg endte opp med å male båten til Kjell Inge Røkke. Foto: Erling Hægeland /Dagbladet Vis mer