SKREMMENDE KLOVN: I filmen «Joker» spiller Joaquin Phoenix en psykisk ustabil stand-up komiker som blir drapsmann. Filmen har Norges-premiere 4. oktober. Trailer: Warner Bros. Pictures Vis mer

Joaquin Phoenix i «Joker»

Gikk ned 24 kilo for rollen

- Du begynner å bli gal når du mister så mye vekt på så kort tid, sier skuespilleren Joaquin Phoenix.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I oktober har filmen «Joker» Norges-premiere. Bak står regissør Todd Philips, og skuespiller Joaquin Phoenix (44) har hovedrollen.

Filmen er basert på den kjente karakteren «The Joker», eller «Jokeren» på norsk, kjent som den ultimate skurken fra «Batman»-universet.

De første internasjonale anmeldelsene av filmen er glitrende, og allerede hviskes det om mulige Oscar-statuetter, ifølge The Hollywood Reporter. Nå letter skuespiller Joaquin Phoenix på sløret om hvordan han gikk inn i rollen som Jokeren.

- Oppsiktsvekkende

Skuespilleren, som blant annet har blitt nominert til Oscar for sin rolle i «Gladiatoren», valgte nemlig å gå kraftig ned i vekt før opptakene startet:

Rundt 24 kilo tok han av. Dette gjorde han for å spille rollen som Arthur Fleck, en psykisk ustabil og mislykket standup komiker som etter hvert blir drapsmann.

«Phoenix sin prestasjon er oppsiktsvekkende. Det virker som om han har gått ned i vekt for rollen, slik at ribbeina og skulderbladene hans stikker ut (...) Phoenix spiller en nerd med en forrykket psyke, likevel er han så kontrollert at du ikke klarer å ta øynene vekk fra ham,» skriver anmelderen i bransjetidsskriftet Variety.

Den raske vektnedgangen kostet, forteller skuespilleren selv. Den hjalp ham også å komme i rett sinnsstemning for å spille Jokeren:

- Det første var vektnedgangen. Jeg tror det var det jeg begynte med. Og det viser seg at det påvirker psyken din. Du begynner å bli gal når du mister så mye vekt på så kort tid, sier Phoenix selv, ifølge magasinet Esquire.

Han snakket med journalister i forbindelse med verdenspremieren på filmen under filmfestivalen i Venezia på lørdag, men utdypet ikke hvor fort han gikk ned i vekt.

<strong>MØTTE PRESSEN:</strong> Joaquin Phoenix under filmfestivalen i Venezia lørdag. Foto: NTB scanpix
MØTTE PRESSEN: Joaquin Phoenix under filmfestivalen i Venezia lørdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ofrer vekta

Joaquin Phoenix er langt fra den eneste skuespilleren som har gått kraftig ned i vekt for å spille en rolle.

Christian Bale sluttet å spise og trene for å gå ned 29 kilo i rollen i filmen «The Machinist», ifølge bransjenettstedet Insider.

Da skal Bale ha veid bare 55 kilo. Deretter gikk han opp igjen 45 kilo for å spille i «Batman begins».

Mens Chris Pratt gikk ned 27 kilo for å spille rollen som Peter Quill i «Guardians of the Galaxy». Den allerede svært slanke skuespilleren Natalie Portman tok av ni kilo for å spille rollen som ballerina i filmen «Black swan».

Også norske skuespillere har gått gjennom store vekttap. Blant dem er Aksel Hennie, som fortalte til Dagbladet hvordan han gikk ned 15-16 kilo for å spille Joshua French i «Mordene i Kongo». Til slutt veide han bare 58 kilo.

- Smertefull latter

Jokeren ble først kjent som en karakter i den originale «Batman»-tegneserien i 1940.

Siden har rollen blitt tolket av en rekke kjente skuespillere, blant annet Jack Nicholson i filmen «Batman» fra 1989 og den avdøde skuespilleren Heath Ledger i filmen «The Dark Knight» fra 2008.

Filmen «Joker», som er en del av universet til tegnserieforlaget DC Comics, er satt til den fiktive byen Gotham i 1981.

Når du møter Arthur Fleck, lever han i fattigdom sammen med moren sin, spilt av Frances Conroy. Fleck har fått en hjerneskade og det har blant annet gjort at han ler på de mest upassende steder.

Å finne den riktige latteren var heller ikke lett, forteller Phoenix. Det tok ham måneder å øve på latteren, som han mener måtte være «nesten smertefull».

- Jeg trodde ikke jeg skulle klare å gjøre det. Jeg øvde alene, men så spurte jeg Todd (regissør Todd Philips, red.anm.) om å komme over for å høre på latteren min. Jeg følt jeg måtte klare å gjøre det foran noen andre. Det var virkelig ubehagelig. Det tok lang tid, sier Phoenix.

- Mystisk

Han ønsket ikke å la karakteren ha noen kjent psykisk diagnose, men ville at han skulle framstå som en mystisk karakter.

<strong>KLOVN:</strong> Joaquin Phoenix i en scene fra «Joker» . Foto: Warner Bros. Pictures / AP / NTB scanpix
KLOVN: Joaquin Phoenix i en scene fra «Joker» . Foto: Warner Bros. Pictures / AP / NTB scanpix Vis mer

Phoenix sier at han forsøkte å ikke la seg prege av tidligere rolletolkninger.

- Det som var attraktivt for meg ved denne filmen, var at vi skulle angripe det på vår egen måte. Jeg refererte ikke til noen tidligere versjoner av Jokeren. Det føltes som noe vi hadde skapt selv, og det var veldig viktig for meg, og nøkkelen til det hele.

Inspirasjonene til filmen er Martin Scorseses «Taxi Driver» og «The king of comedy», ifølge britiske The Guardian, som gir filmen fem av fem stjerner:

- Det er en modig film som ber oss om å elske monsteret, skriver anmelderen Xan Brooks:

- «Joker» er en glimrende modig og eksplosiv film. Det er en fortelling som er nesten like skrudd som mannen i sentrum av den, full av ideer og på vei mot fullt anarki.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer