Gikk ned 54 kilo på ett år

Unge Ketil Bjørnstad ble til slutt satt på astronaut-diett av sin mor.

(Dagbladet): Forfatter Ketil Bjørnstad er ute med «Verden som var min. Sekstitallet», første bok i et selvbiografisk verk på til sammen seks bind. Første bind fikk en femmer i Dagbladet.

Denne uka gjester en åpenhjertig Bjørnstad BokPod, litteraturpodcasten som journalist Hallgeir Opedal publiserer hos Dagbladet og flere.

I intervjuet forteller Bjørnstad blant annet om hvordan han kjempet mot kiloene som ung mann, noe han også skriver om i «Sekstitallet».

Astronaut-diett På sitt største veide forfatteren og musikeren 131 kilo.

- Jeg var ganske slank i 1968, men på noen måneder sprakk det helt. På det verste var det veldig plagsomt, og jeg var så lei meg for det selv, forteller Bjørnstad.

Men tidlig på 70-tallet skjedde det noe. Den unge Bjørnstad gikk ned hele 54 kilo på bare ett år, opplyses det i intervjuet. Etter slankekuren hadde vekta rast fra 131 til 77 kilo.

- Det føltes som verdens raskeste slankekur, og må jo ha vært relativt helsefarlig. Det ble vel gjort i en slags desperasjon, utdyper Bjørnstad til Dagbladet.

Det formidable vekttapet ble gjennomført med en diett som mange slankere kjenner godt til, også i dag.

- Mor hadde funnet frem til det som jo var en lavkarbodiett, da het det «astronautens diett», sier Bjørnstad.

Produktiv, men lat Bjørnstad har hele 44 bokutgivelser bak seg, i snitt én i året siden debuten kom i 1972 med diktsamlingen «Alene ut». På samme tid har han også gitt ut en mengde album som komponist og pianist.

Likevel anser han seg ikke som en veldig produktiv person.

- Jeg blir ofte framstilt som en arbeidsom maur, men jeg har en veldig makelig side den dag i dag, sier Bjørnstad til Dagbladet.

Denne bedagelige siden av seg selv måtte han kjempe mot i ungdommen, da han som ung forfatter uttalte at han følte «et hastverk».

- Jeg hadde kanskje ikke lyst til å bli for sedat og uvirksom, jeg så at jeg hadde den tendensen. Jeg visste hva latskap var, jeg kjente den siden av meg selv, utdyper Bjørnstad, som altså får nok å henge fingrene i med sitt planlagte seksbindsverk, ett for hvert tiår fra og med sekstitallet og opp til nåtida.

En annen merkelapp Ketil Bjørnstad ikke vil ha på seg, er et rykte han blir konfrontert med i løpet av BokPod-intervjuet: At han skal være Norges, om ikke Europas, hyggeligste forfatter.

- Nei, det er det falskeste, mest forvridde ryktet noensinne! Jeg vet om minst ti mennesker som vil si at det er galt, innvender forfatteren selv i intervjuet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram